Non-dipper hipertansiyonda yeni biyobelirteçler: Gama glutamil transferaz, nötrofil lenfosit oranı ve platelet lenfosit oranı
New biomarkers in non-dipper hypertension: Gamma glutamyl transferase, neutrophil lymphocyte ratio and platelet lymphocyte ratio
  1. Tez No: 501728
  2. Yazar: FADİME BOZDUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Gama glutamil transferaz, non-dipper hipertansiyon, nötrofil lenfosit oranı, platelet lenfosit oranı, hipertansiyon, Gamma glutamyl transferase, neutrophil to lymphocyte ratio, non-dipper hypertension, platelet to lymphocyte ratio, hypertension
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bozduman Fadime. Non-Dipper Hipertansiyonda Yeni Biyobelirteçler: Gama Glutamil Transferaz, Nötrofil Lenfosit Oranı ve Platelet Lenfosit Oranı. SBÜ Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2018 Amaç: Non-dipper patern artmış kardiyovasküler mortalite ve morbidite ile ilişkildir. Bu çalışmada gerek hipertansif gerekse prehipertansif hastalarda non-dipper patern ile gama-glutamil tranferaz (GGT), nötrofil-lenfosit oranı (NLO) ve platelet-lenfosit oranı (PLO) arasındaki ilişkiyi değerlendirmek, bunun sonucunda GGT, NLO ve PLO için yeni kullanım alanları saptamak amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı ölçümü (AKBÖ) yapılan toplam 409 hasta alındı. Hastaların klinik, laboratuvar (beyaz küre, nötrofil, lenfosit, hemoglobin, hematokrit, trombosit, lipid paneli, üre, kreatinin, GGT, sodyum, potasyum, AKŞ), vücut kitle indeksi, sigara içiciliği, kullandıkları antihipertansifler ve AKBÖ verileri kaydedildi. 18 yaş altı ve 75 yaş üstü hastalardan, karaciğer yetersizliği, renal disfonksiyonu, perkütan koroner girişim öyküsü, aktif enfeksiyonu, hipotiroidi-hipertiroidisi, sekonder HT'si, atrial fibrilasyonu, kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan hastalar çalışma dışında tutuldu. Bulgular: Prehipertansif ve hipertansif non dipper hastalarda dipper hastalara kıyasla ortalama nötrofil ve GGT düzeyi yüksek, ortalama lenfosit düzeyi ise düşük saptandı. Ortalama Platelet/lenfosit oranı ve ortalama nötrofil/lenfosit oranı da prehipertansif ve hipertansif nondipper hastalarda dipper hastalara kıyasla yüksek saptandı. Ayrıca tüm popülasyonda; PLO, NLO ve GGT nondipper riskini öngören bağımsız prediktörler olarak saptandı. Sonuç: PLO, NLO ve GGT düeğerleri non dipper seyreden hipertansif ve prehipertansif hastalarda hedef organ hasarı gelişmesi açısından yüksek riske sahip hastaların belirlenmesi hususunda kullanılabilecek kolay ulaşılabilir, oldukça faydalı ve bağımsız prediktörlerdir.
Özet (Çeviri)
Bozduman Fadime. New Biomarkers in Non-Dipper Hypertension: Gamma Glutamyl Transferase, Neutrophil Lymphocyte Ratio and Platelet Lymphocyte Ratio. SBU Ankara Numune Training and Research Hospital Dep. of Cardiology, MD thesis, 2018 Ankara Objective: The non-dipper pattern is associated with increased cardiovascular mortality and morbidity. In this study, we aimed to evaluate the relation between non-dipper pattern and gamma-glutamyltransferase (GGT), neutrophil-lymphocyte ratio (NLR) and platelet-lymphocyte ratio (PLR) in hypertensive and prehypertensive patients. As a result, it was aimed to find new uses for GGT, NLO and PLO. Methods: The study included 409 patients (average age 53.4±14.8) who underwent a 24-hour Ambulatory Blood Pressure Monitoring (ABPM). Clinical evaluation, laboratory findings (white blood cell, neutrophil, lymphocyte, hemoglobin, hematocrit, platelet, lipid panel, urea, creatinine, GGT, sodium, potassium, fasting plasma glucose) body mass index, cigarette smoking, antihypertensives and ABPM were recorded. Patients under 18 years and over 75 years old, patients with liver failure, renal dysfunction, percutaneous coronary intervention, active infection, hypothyroid-hyperthyroidism, secondary HT, atrial fibrillation, chronic obstructive pulmonary disease were excluded. Results: The mean neutrophil counts and GGT levels were higher and the mean lymphocyte counts were lower in the non-dippers than dippers among both pre-hypertensive and hypertensive patients. Also, mean PLR and NLR were higher in the non-dippers compared to dippers among both pre-hypertensive and hypertensive patients. In addition, PLR, NLR, and GGT were found to be the independent predictors of the non-dipper pattern among whole study population. Conclusion: The PLO, NLO, and GGT are easily accessible, highly useful, and independent predictors of choice for patients with high risk of developing target organ damage in non-dipper hypertensive and prehypertensive patients.