Psoriasis vulgaris ve psoriatik artrit hastalarında serum beta defensin 2 düzeylerinin kontrol grubu ile karşılaştırılması ve hastalık şiddeti ile korelasyonu
Comparison of serum beta defensin 2 levels in psoriasis vulgaris and psoriatic arthritic diseases with control group and correlation with disease severity
- Tez No: 501727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜZEYYEN GÖNÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: psoriasis, psoriatik artrit, serum hBD-2, psoriasis, psoriatic arthritis, serum hBD-2
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Psoriasis Vulgaris ve Psoriatik Artrit Hastalarında Serum Beta Defensin 2 Düzeylerinin Kontrol Grubu ile Karşılaştırılması ve Hastalık Şiddeti İle Korelasyonu ÖZET Amaç Bu çalışmada psoriasis, psoriatik artrit (PsA) ve kontrol grubunun serumlarında human beta defensin (hBD) 2 düzeyinin bakılarak, psoriasis ve PsA etiyopatogenezindeki rolünün değerlendirilmesi, eritrosit sedimantasyon hızı (ESH) ve C reaktif protein (CRP) ile korelasyonun ve psoriasis grubunda hastalık şiddeti ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem Dermatoloji polikliniğine başvuran, psoriasis vulgaris hastası romatoloji polikliniğine başvuran tedavi alan veya almayan PsA hastası ve 67 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edilerek serum hBD-2, ESH ve CRP düzeyleri bakıldı. Çalışmaya dahil edilen psoriasis hastalarının demografik özellikleri, aile öyküsü, ek sistemik hastalıkları, klinik özellikleri, tutulum yerleri, kullanmakta olduğu tedaviler ve psoriasis alan şiddet indeksi (PAŞİ) değerleri kaydedildi. PsA hastalarının tanısı aynı romatoloji hekimi tarafından konuldu. Ancak PsA hastalarının aile öyküsü, ek sistemik hastalıkları, klinik özellikleri, tutulum yerleri ve PAŞİ değerleri kaydedilmediği için çalışmada yer almadı. Bulgular Çalışmaya 66 psoriasis ve 30 PsA hastası ve 67 kontrol dahil edildi. Psoriasis hastalarının 45'i erkek, 21'i kadın; PsA'lı hastalarda 15'i erkek, 15'i kadın; kontrol grubunda ise 43'ü erkek, 24'ü kadındı. Yaş ortalamaları psoriasis grubunda 44,53±11,20, PsA grubunda 41,53±10,82, kontrol grubunda ise 44,49±11,23'tü. Psoriasis hastalarının medyan PAŞİ skoru 8,15(2-25,2)'di. Serum hBD-2 düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek saptandı. Psoriasis ve PsA grubu arasında ise istatistiksel fark saptanmadı. Hastalığın hBD-2 düzeyleri ile süresi, PAŞİ değeri, lezyon yerleşimi gibi parametrelerle anlamlı ilişki saptanmadı. ESH ve CRP düzeyleri PsA hastalarında psoriasis ve kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek saptandı. hBD-2 ile ESH ve CRP arasında ilişki saptanmadı. Sonuç Sonuçlarımız hBD-2'nin psoriasis ve PsA etiyopatogenezinde rolü olduğunu destekler niteliktedir. Ancak psoriasis hastalık şiddeti ile ilişki saptanmamıştır. Patogenezde ve özellikle hastalık aktivitesindeki yeri ve öneminin ortaya konabilmesi için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Kısa Özet Serum hBD-2 düzeyleri ile psoriasis ve PsA patogenezi ve hastalık şiddeti ilişkisi araştırıldı. Psoriasis ve PsA hastalarında serum hBD-2 düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek saptandı. Psoriasis ve PsA grupları arasında fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Comparison of Serum Beta Defensin 2 Levels in Psoriasis Vulgaris and Psoriatic Arthritic Diseases With Control Group and Correlation With Disease Severity ABSTRACT Objective The aim of this study is to assess the role of human beta defensin (hBD) 2 in the serum of psoriasis, psoriatic arthritis (PsA) and control group in psoriasis and PsA etiopathogenesis, to correlate with erythrocyte sedimentation rate (ESR) and C reactive protein (CRP) and to evaluate its relation with disease severity in psoariasis group. Materials and Methods Psoriasis vulgaris patients admitted to the dermatology clinic, treated and non treated patients admitted to rheumatology clinic with PsA and 67 healthy people were included in the study, and their serum hBD-2, ESR and CRP levels were measured. Demographic characteristics, family history, additional systemic diseases, clinical features, location of involvement, treatments and psoriasis area severity index (PASI) values were recorded for the psoriasis patients included in the study. The diagnosis of PsA patients was made by the same rheumatologist. However, family history, additional systemic diseases, clinical features, skin involvement sites and PASI values of PsA were not included in the study since they have not been recorded. Results 66 psoriasis and 30 PsA patients and 67 controls were included in the study. Of the patients with psoriasis, 45 were males and 21 were females; 15 men and 15 women are Patients with PsA; in the control group, 43 were male and 24 were female. The average age of the patients were 44,53 ± 11,20 in the psoriasis group, 41,53 ± 10,82 in the PsA group and 44,49 ± 11,23 in the control group. The median PASI score of psoriasis patients was 8,15 (2-25,2). Serum hBD-2 levels were significantly higher than the control group. No statistical difference was found between psoriasis and PsA group. Significant correlations were not found with parameters such as serum hBD-2 levels and duration, PASI score and lesion placement. ESR and CRP levels were significantly higher in PsA patients than in psoriasis and control group. There is no correlation between hBD-2 and ESR and CRP. Results Our results support the role of hBD-2 in the etiopathogenesis of psoriasis and PsA. However, no relation was found with psoriasis severity. There is a need for new studies in the pathogenesis, and in particular, in order to be able to establish its place and its role in disease activity. Short Abstract The relationship between serum hBD-2 levels and psoriasis and PsA pathogenesis and disease severity were investigated. Serum hBD-2 levels in psoriasis and PsA patients were significantly higher than control group. No difference was found between psoriasis and PsA groups.