Kadınlarda meme büyüklüğünün beden algısı ve benlik saygısıüzerine etkisi
The effect of breast size on body-cathexis and self esteem inwomen
- Tez No: 501729
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kadın, meme büyüklüğü, benlik saygısı, beden algısı, GrossmanRoudner diski, Woman, breast size, self esteem, body imege, Grossman-Roudner disk
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Yer ve şekil bakımından şahıslar ve ırklar arasında farklılıklar göstermesinin yanında, aynı kişide premenstrual, menstrual, gebelik ve menopoz gibi çeşitli dönemlerde şekil ve büyüklük bakımından değişiklik gösterebilen memenin kadın cinsiyeti için önemi büyüktür. Çalışmamızda anneliği, dişiliği, cinselliği ve çekiciliği temsil eden memenin büyüklüğünün kadınların beden algısı ve benlik saygısı üzerine etkisini görmeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Araştırmamız kesitsel tipte tanımlayıcı bir çalışma olarak planlandı. Çalışmaya 1 Ekim 2017- 30 Kasım 2017 tarihleri arasında SBÜ Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Meme Polikliniğine ve KETEM'e herhangi bir sebeple başvuran, 18 yaş üstü, meme ile ilgili şikayeti olmayan, 18-70 yaş arası 343 kadın dahil edildi. Kadınların her birine sosyodemografik özellikleri içeren bir anket, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) ve Beden Algısı Ölçeği (BAÖ) uygulandı. Boy, kilo, VKİ, bel, kalça ve meme hacim ölçüleri araştırmacı tarafından ölçüldü. Meme hacmini ölçmek için Grossman-Roudner diski kullanıldı. İstatistiksel analizler için SPSS 21,0 paket programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya 343 kadın dahil edildi. Çalışmaya katılan kadınların yaş ortalaması 41,2±12,4 (min=18, max=68) yıl , ilk adet yaşı ortalaması 13,2±1,3 (min=9, max=18) yıl idi. Kadınların %72,8'i (n=250) evli, %27,2'si (n=93) bekardı. Katılımcıların %77,0'sini (n=264) doğum yapan kadınlar oluşturmaktaydı. Doğum yapanların ilk doğum yapma yaşı ortalaması 22,3±4,2 (min=15, max=38) yıl idi. Toplam emzirme süresi ortalaması 37,1±25,4 (min=0, max=150) ay idi. Kadınların %27,7'si (n=95) menapozda idi. Bu kadınların menapoza girme yaşı 46,9±5,2 (min=30, max=57) yıl olduğu saptandı. Katılımcıların ortalama VKİ 26,9±5,2 (min=17, max=42,4) kg/m², ortalama meme hacmi 367,9±159,9 (min=125, max=1400) cm³, sağ meme hacmi 368,5±160,9 (min=125, max=1400) cm³, sol meme hacmi 367,3±159,4 (min=125, max=1400) cm³, ortalama SNL 24,0±4,5 (min=14,max=40) cm idi. Kadınların v %12,5'inde (n=43) sağ memede, %12,0'sinde (n=41) sol memede pitozis yoktu. Kadınların %86,9'unda (n=298) meme ucu şekli yuvarlaktı. %77,6'sında meme ucu dışa bakıyordu. Çalışmamızdaki kadınların %70'i (n=240) memelerini beğendiğini belirtti. Ortalama meme hacmi ile bazı sosyodemografik ve antropometrik parametrelerin ilişkisine bakıldığında, yaş (p=0,000), ilk doğum yaşı (p=0,030), toplam emzirme süresi (p=0,012), SNL (p=0,000), VKİ (p=0,000) ve boy (p=0,029) arasında anlamlı ilişkinin olduğu görüldü. Ortalama meme hacmi ile doğum sayısı (p=0,164), ilk adet yaşı (p=0,759) ve menapoz yaşı (p=0,294) arasında anlamlı ilişki tespit edilmedi. Pitozis ile yaş [p=0,004(sağ), p=0,004(sol)], doğum sayısı [p=0,037(sağ), p=0,042(sol)], ilk doğum yaşı [p=0,001(sağ), p=0,002(sol)], toplam emzirme süresi [p=0,036(sağ), p=0,029(sol)], SNL [p=0,000(sağ), p=0,000(sol)], VKİ [p=0,000(sağ), p=0,000(sol)] ve meme hacmi [p=0,000(sağ), p=0,000(sol)] arasında anlamlı ilişki olduğu görüldü. Ortalama meme hacmi ile RBSÖ arasında anlamlı ilişki vardı (p=0,020). Bunun yanında meme hacmi ve BAÖ arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p=0,674). Memede pitozis durumu ile BAÖ (p=0,881[sağ], p=0,955[sol] ) ve RBSÖ (p=0,279[sağ], p=0,459[sol] ) arasında anlamlı ilişki tespit edilmedi. Evli olma ve RBSÖ arasında anlamlı ilişki vardı (p=0,001). Eğitim düzeyi, çalışma durumu, sigara kullanımı, menapoz durumu ve VKİ ile BAÖ ve RBSÖ arasında anlamlı ilişki yoktu (p>0,05). Sonuç: Meme, kadın için birçok anlam ifade etiği için önemi büyüktür. Bu sebeple meme ile ilgili her türlü durum kadınları ruhsal açıdan etkileyebilmektedir. Kadınlarda meme büyüklüğünün beden algısı ve benlik saygısı üzerine etkisini incelemeyi amaçladığımız bu çalışmada elde ettiğimiz verilere göre meme büyüklüğü ile benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişki varken, beden algısı ile anlamlı ilişki olmadığı tespit edildi. Büyük meme hacmine sahip, evli ve menapozda olan kadınların benlik saygısının diğerlerine göre yüksek olduğu görüldü. Buna sebep olarak ise büyük memenin daha çok dişiliği yansıttığı ve artan yaşla birlikte kadının toplumda yeni bir statü ve güç elde etmesi olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: In addition to showing differences between individuals and races in terms of location and shape, the breast, which can vary in shape and size in various periods such as premenstrual, menstrual, pregnancy and menopause in the same person, is important for female sex. We aimed to evaluate the effect of size of the breast which represents motherhood, femininity, sexuality and attraction in females on the sense of body and selfesteem. Materials and Methods: Our study was planned as a cross-sectional descriptive study. The study included 343 women, who aged 18-70 years, had no complaint about breast and was admitted to the Breast Polyclinic, Konya Education and Research Hospital, University of Health Sciences and KETEM to get their routine mammogram between 1 October 2017 and 30 November 2017. The questionnaire containing the Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES) and the Body Cathexis Scale (BCS) and the Sociodemographic Data Form was filled by the patients. Height, weight, BMI, waist, hip and breast volume measurements were measured by the researcher. Grossman-Roudner disk was used to measure breast volume. SPSS 21.0 package program was used for statistical analysis. Findings: 343 women were included in the study. The average age of the women participating in the study was 41.2±12.4 (min=18, max=68) years and the mean age of the first menstrual period was 13.2±1.3 (min=9, max=18) years. 72.8% (n=250) of the women were married and 27.2% (n=93) were unmarried. 77.0% (n=264) of the participants were women who gave birth. The average age of first deliveries of those who gave birth was 22.3±4.2 (min=15, max=38) years. The mean duration of total breastfeeding was 37.1±25.4 (min=0, max=150) months. 27.7% (n=95) of the women were menopausal. The age at menapause was 46.9±5.2 (min=30, max=57) years. The average BMI of participants was 26.9±5.2 (min=17, max=42.4) kg/m², the average breast volume was 367.9±159.9 (min=125, vii max=1400) cm³, the right breast volume was 368,5±160,9 (min=125, max=1400) cm3, the left breast volume was 367.3±159.4 (min=125, max=1400) cm3, the mean SNL was 24.0±4.5 (min=14, max=40) cm. In 12.5% (n=43) of the women, there was no ptosis in the right breast and in 12.0% (n=41) of the women, there was no ptosis in the left breast. In 86.9% (n=298) of the women the nipple shape was rounded and in %77,6 (n=266) of the women the nipple was ourward facing. In 70% (n = 240) of the women in our study stated that they liked their breasts. When the relationship between mean breast volume with some sociodemographic and anthropometric parameters were examined, it was seen that there was a significant relation between age (p=0,000), age at first birth (p=0,030), duration of total breastfeeding (p=0,012), SNL (p=0,000), BMI (0,000) and height (p=0,029). The mean breast volume was not significantly correlated with number of births (p=0,164), age at first menstruation (p=0,759), age at menopause (p=0,294). Ptosis was significantly associated with age [p=0,004(right), p=0,004(left)], number of births [p=0,037(right), p=0,042(left)], age at first birth [p=0,001(right), p=0,002(left)], duration of total breastfeeding [p=0,036(right), p=0,029(left)], SNL [p=0,000(right), p=0,000(left)], BMI [p=0,000(right), p=0,000(left)] and breast volume [p=0.000(right), p=0,000(left)]. There was a significant relationship between mean breast volume and RSES (p=0,020). There was no significant relationship between breast volume and BCS (p=0,674). There was no significant relationship between the state of the breast ptosis and BCS [p=0,881(right), p=0,955(left)] and RSES [p=0,279(right), p=0,459(left)]. There was a significant relationship between being married and RSES (p=0.001). There was no significant relationship between education level, working status, smoking status, menopausal status, and BMI with BCS and RSES (p>0.05). Conclusion: Breast is significant for women because it means a lot to them. For this reason, any situation related to breast can psychologically affect women. According to this study in which we aimed to examine the effect of breast size on body perception and self esteem in females, it was determined that there was no meaningful relationship between breast size and body image, although there was a meaningful relationship between bresat size and self esteem. It was seen that women with large breast volume, married and menopausal, had higher self-esteem than others. The reason for this is thought to be that the big breast reflects more femininity and that with the increasing age, women gain a new status and power in society.