Hastane dışı kardiyak arrest vakalarında KPR başarısı, KPR sonrası sağ kalım ve iyi nörolojik durumun belirlenmesinde endoplazmik retikulum stresinin rolü
The role of endoplasmic reticulum stress in, determining CPR success, CPR survival and good neurologcal situation in out-of-hospital cardiac arrest patient
- Tez No: 501730
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENOL ARDIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Kardiyak arrest, Kardiyopulmoner resüsitasyon, Endoplazmik retikulum stresi, CHOP, PERK, GRP78, Cardiac arrest, Cardiopulmonary resuscitation, Endoplasmic reticulum stress, CHOP, PERK, GRP78
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Trabzon Kanuni Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET HASTANE DIŞI KARDİYAK ARREST VAKALARINDA KPR BAŞARISI, KPR SONRASI SAĞ KALIM VE İYİ NÖROLOJİK DURUMUN BELİRLENMESİNDE ENDOPLAZMİK RETİKULUM STRESİNİN ROLÜ Amaç: Kardiyopulmoner resüsitasyon'da (KPR) meydana gelen birçok ilerlemelere rağmen hala kardiyak arrest (KA) sonrası mortalite ve morbidite oldukça yüksektir. Bu kritik hastaların yönetiminde KPR başlangıç kararını vermek, KPR uygulamasının ne kadar sürdürüleceği ve ne zaman sonlandırılacağına karar vermek ve hastanın KPR sonrası durumunu önceden tespit etmek gibi oldukça önemli kararlar da klinisyene yardımcı olabilecek yeni ve kullanışlı biyokimyasal belirteçlere ihtiyaç söz konusudur. Bu amaçla hastane dışı KA hastalarında endoplazmik retikulum (ER) stres belirteçleri olan PERK, CHOP ve GRP78'in prognostik değeri incelenmiştir. Mateyal Metod: Çalışmamız tek merkezli olarak planlandı. Çalışmamıza 2017 yılında acil servisimizde KPR uygulanan, non-travmatik hastane dışı KA hastalardan dahil etme kriterlerine uygun olanlar alındı. Başvuru anında periferik venden serum örnekleri alındı. AHA 2015 kılavuzuna uygun olarak standart KPR ve post resüsitatif bakım uygulandı. Spontan dolaşımın geri dönüşümü (ROSC) sağlanan hastalar 24 saalik,1 aylık ve 3 aylık sağ kalım açısından yattıkları servislerde izlendiler. Başlangıçta alınan serum örneklerinden PERK, CHOP ve GRP78 düzeyleri çalışılarak prognoz ile ilişkisine bakıldı. Bulgular: Çalışma süresi boyunca acil serviste 99 KA hastasına KPR uygulandı. Bunlardan 47'si en az 1 hariç tutma kriterini taşıdığı için çalışmadan çıkartıldı. 52 hasta ile çalışma tamamlandı. Bu hastalardan 13'ünde (%25) ROSC sağlandı. 3 aylık sağkalım sağlanan hasta sayısı ise 2 (%4,6) oldu. ROSC veya sustained ROSC sağlanan ile 24 saat, 1ay ve 3 aylık mortalitenin erken belirlenmesi için KPR başlangıcında bakılan, ER stres belirteçlerinden, CHOP ve GRP78 düzeylerinde farklılık gözlenmedi. PERK düzeylerinde ise sadece 24 saatlik sağ kalımın değerlendirildiği hastalarda anlamlı bir artış görüldü. Sonuç: Hastane dışı KA hastalarında KPR başlangıcında bakılan PERK, GRP78 ve CHOP düzeyleri, ROSC veya sustained ROSC sağlanan ile 24 saat, 1 ay ve 3 aylık sağ kalımı sağlanan hastaların önceden tespitinde anlamlı olmadığı görülmüştür. Sadece PERK düzeylerinin 24 saatlik sağ kalımın belirlenmesinde değerli olabileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE ROLE OF ENDOPLASMIC RETICULUM STRESS IN, DETERMINING CPR SUCCESS, CPR SURVIVAL AND GOOD NEUROLOGCAL SITUATION IN OUT-OF-HOSPITAL CARDIAC ARREST PATIENT Objectives: Despite many advances in cardiopulmonary resuscitation (CPR), mortality and morbidity after cardiac arrest (CA) is still high. In the management of these critical patients, there is a need for new and useful biochemical markers that can help to clinician to make decision to start CPR, how to mainrain CPR application and decide when to quit and determine in advance the condition of the pation after CPR. For this purpose, the prognostic value of endoplasmic reticulum (ER) stress markers PERK, CHOP and GRP78 in out-of-hospital CA patients was investigated. Methods: Our work was planned as a single center. In our study, non-traumatic non-hospital CA patients who applied CPR in our emergency department in 2017 were included according to the inclusion criteria. Peripheral venden serum samples were taken at the time of application. Standard CPR and post resuscitative care were applied in accordance with AHA 2015 guidelines. Patients who return of spontaneous circulation (ROSC) were monitored at the service where they had been hospitalized for 24 hours, 1 month, and 3 months of survival. PERK, CHOP and GRP78 levels were studied in the initial serum samples and the prognosis was evaluated. Results: During the study period, CPR was administered to 99 CA patients in the emergency department. Of these, 47 were removed from work because they had at least 1 exclusion criteria. The study was completed with 52 patients. ROSC was achieved in 13 (25%) of these patients. The number of patients with 3-month survival was 2 (4.6%). There was no difference in ER stress markers, CHOP and GRP78 levels, which were observed at the onset of CPR for ROSC or sustained ROSC provided and early detection of 24-hour, 1-month and 3-month mortality. At the PERK levels, a significant increase was observed in patients with only 24-hour survival. Conclusions: PERK, CHOP and GRP78 levels which viewed at the begining of CPR in out-of-hospital CA patients were not found to be significant in predicting on patients with 24-hour, 1-month, and 3-month survival achieved with ROSC or sustained ROSC. It has been understood that only PERK levels may be valuable in determining 24-hour survival.