Prepubertal obez çocuklarda idrar renalaz düzeylerinin incelenmesi
Evaluation of renal levels in the urine from prepubertal obese children
- Tez No: 501734
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR KÜÇÜKÇONGAR YAVAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, hipertansiyon, hiperlipidemi, insülin direnci, renalaz, obesity, hypertension, hyperlipidemia, insulin resistance, renalase
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Hematoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hematolojik Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET ÖZBEY, S.Z. Prepubertal Obez Çocuklarda İdrar Renalaz Düzeyinin Değerlendirilmesi, Tıpta Uzmanlık Tezi, Ankara, 2018. SBÜ Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Uzmanlık tezi, Ankara, 2018 Giriş ve Amaç: Obezite vücutta aşırı yağ depolanması ile ortaya çıkan, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabilen bir enerji metabolizması bozukluğudur. Çocuk ve ergenlerde obezite oranı son yıllarda giderek artmaktadır. Obezite ile hipertansiyon, kardiyovasküler hastalık, diyabet, son dönem böbrek yetersizliği, obezite ilişkili glomerülopati, dejeneratif artrit, tromboflebit gibi birçok hastalık arasında sıkı bir ilişki olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle çocukluk yaşlarında obezite önemli bir sağlık sorunu olarak ele alınmaktadır. Obez çocuklarda hipertansiyon sıklığının, obez olmayan çocuklara göre 3 kat arttığı gösterilmiştir. Obez çocuklarda VKİ arttıkça, sistolik hipertansiyon (HT) insidansı da giderek artmaktadır. Renalaz, bir monoamin oksidazdır (flavin adenin dinükleotid‐FAD‐bağımlı). Kana çoğunlukla böbrekler tarafından salgılanır, bu da daha çok renal kaynaklı üretiminin olduğunu düşündürmektedir. Bunun yanı sıra kalp, iskelet kası, ince barsaklarda da bulunduğu gösterilmiştir. Renalaz katekolaminleri, kan basıncını ve sempatik tonusu düzenler, artmış katekolamin seviyelerinin de renalaz enzimini akvite ettiği bilinmektedir. Materyal ve Metod: Çalışmamıza 30 erkek 30 kız olmak üzere prepubertal dönemde toplam 60 hasta dahil edildi. Antropometrik ölçümler, açlık kan glukozu, insülin, trigliserid, total kolesterol ve LDL, HDL ve VLDL kolesterol düzeyleri çalışıldı. Homa indeksi ve insülin direnci hesaplandı. Bulgular: 30 hasta, 30 kontrol grubu çalışmaya alındı. Gruplar arasında yaş ortalamaları ve cinsiyet yönünden istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmedi. İnsülin, Homa İndeksi, TSH, ALT, HDL, LDL, TG, idrar renalaz ve idrar kreatinin düzeyi bakımından hasta ve kontrol grupları arasında anlamlı farklılıklar saptandı. İnsülin, Homa İndeksi, TSH, ALT, LDL, trigliserid ve idrar kreatinin düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek, HDL ve idrar renalaz düzeyleri hasta grubunda kontrol grubundan anlamlı derecede daha düşük bulundu. Değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacı ile uygulanan korelasyon analizi sonucunda VLDL ve idrar renalaz düzeyi arasında %34,4 oranında orta güçte negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Kontrol grubundaki kişilerin renalaz/kreatinin düzeyi hasta grubundaki kişilerin idrar renalaz/kreatinin düzeyinden 0,676 birim daha fazla olduğu tespit edildi. VLDL değerinin idrar renalaz düzeyi üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Buna göre VLDL düzeyindeki bir birimlik artış idrar renalaz düzeyinde 0,908 birimlik bir azalışa neden olduğu görüldü. Sonuç: Uzun dönemde kardiyovasküler hastalıklar ve metabolik sendrom ile birlikteliği gösterilen obezitenin, idrar renalaz enzim düzeylerinin bu fizyopatojiyle ilişkisinin belirlenmesi ve daha önce etkileri gösterilmiş olan renalaz enzimi ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkisi olduğu düşünülen obezite arasında korelasyon araştırılmıştır. Çalışmamızda obezite ile VLDL kolesterol arasında korelasyon olabileceği bulunmuştur. Obezitesi olan çocukların ileriki dönemde lipid profilleri ve insülin direnci belirteçlerinin yanında renalaz düzeylerinin de değerlendirmeye alınması, çocukluk çağı obezitesi ile ilişkili sağlık problemlerinin daha iyi anlaşılmasına olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OZBEY, S. Z. Evaluation of Renal Levels in the Urine from Prepubertal Obese Children, Master's Thesis in Medicine, Ankara, 2018. SBÜ Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Uzmanlık tezi, Ankara, 2018 Introduction and Purpose: Obesity is an energy metabolism disorder, and it is associated with excessive fat deposition in the body that can cause physical and mental problems. Recently, obesity rate in children and adolescents has been increasing. Research shows that obesity has a significant connection to many diseases such as, hypertension, cardiovascular disease, diabetes, end-stage kidney failure, obesity-related glomerulopathy, degenerative arthritis, and thrombophlebitis. Because of that reason, obesity in childhood is considered as a major health problem. The frequency of hypertension in obese children has increased three times compared to non-obese children. Therefore when the BMI increases, systolic hypertension (HT) also increases. Renalase, a monoamine oxidase (flavin adenine dinucleotide-FAD-dependent), is mostly secreted into the blood by the kidneys, indicating renal production. Renalaz is also evident in the heart, skeletal muscle and small intestine. Renalase metabolites regulate catechol amines, blood pressure and sympathetic tone, also increased the amount of catecholamine which indicates activity of the renalaz enzymes. Materials and Methods: In our study, a total of 60 prepubertal patients, 30 males and 30 females participated. Anthropometric measurements, after fasting blood glucose, insulin, triglycerides, total cholesterol and LDL, HDL, and VLDL cholesterol levels were tested. Homa insulin resistance index and insulin resistance calculated for evaluation. Results: 30 patients, 30 control groups are studied. No statically significant differences were found about average of age and genders between groups. Insulin, Homa index, TSH, ALT, HDL, LDL, TG, urine renalaz and urine creatinine levels showed significant differences between patients and control groups. Although Insulin, Homa index, TSH, ALT, LDL, triglycerides and urine creatinine levels of patients are significantly higher than in control groups, HDL and urine renalaz levels are lower. The correlation analysis is applied by purpose of examining the relationship between variables. The results of the analysis indicate that there is an inverse ratio average 34,4%between VLDL and urine renalase levels. Urine renalaz/ creatinine level is found higher about 0.676 units from individuals in the control group than individuals in patient group. VLDL value has found to be effective on urine renalaz level. According to that result, a unit increment on VLDL, caused a decrease of 0.908 units on level of urine renalase Conclusion: The obesity is shown as associated with chronic cardiovascular diseases and metabolic syndrome. Renalase effects in the metabolism have indicated previously. Urine renalase enzyme levels reviewed to determine a correlation between obesity and this physiopathology. In this study, it was found a correlation between obesity and VLDL cholesterol. In addition to urine renalaz levels, to review lipid profiles and insulin resistance indicators from children with obesity in the next periods is allowing a better understanding of childhood health problems associated with obesity.