Lateral epikondilitte ultrason ve fonoforeztedavilerinin etkinliğinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 501811
  2. Yazar: SELİN BOZKURT ALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZA ÜNLÜ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Lateral epikondilit, ultrason, fonoforez
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
AMAÇ: Lateral epikondilitte (LE) ultrason (US) ve fonoforez (FF) tedavilerinin etkin-liğinin araştırılması ve karşılaştırılması. GEREÇ VE YÖNTEM: Randomize, plasebo kontrollü çift kör bu çalışmaya klinik değerlendirme ile LE tanısı alan 18-64 yaş arasındaki 60 olgu dahil edildi. Olgular US, FF ve plasebo ultrason (P-US) olmak üzere üç gruba randomize edildi. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalara aktivite kısıtlaması önerildi ve gerekli hallerde parasetamol tedavisi verildi. 1. gruba 1.5 W/cm2 dozda, 6 dakika, 10 seans sürekli US, 2. gruba 1.5 W/cm2 dozda, 6 dakika, 10 seans Betametazon FF'si ve 3. gruba ise aynı protokolde P-US uygulandı. Hastalar tedavi öncesinde, tedavi sonrasında ve tedavi sonrası 1.ayda değer-lendirildi. Değerlendirmelerde istirahat ve aktivite ağrı düzeyleri için Vizüel Analog Skala (VAS), kas gücü için dinanometre ve pinçmetre, fonksiyonel değerlendirme için de Patient-Rated Tenis Elbow Evaluation (PRTEE) kullanıldı. BULGULAR: Her üç grupta da tedavi sonrası ve 1. ay kontrollerinde tedavi öncesine göre VAS aktivite düzeylerinde anlamlı iyileşme gözlendi. FF grubunda el kavrama gücü skorlarında anlamlı artış saptanırken, P-US ve US gruplarında farklılık saptanma-dı. PRTEE skorlarına bakıldığında US ve P-US gruplarında anlamlı iyileşme gözlenir-ken, FF grubunda farklılık saptanmadı. Çalışmanın sonunda US, FF ve P-US grupları arasında tedavi sonrası ve 1. ay kontrollerinde VAS, kavrama kuvveti ve PRTEE skor-larında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. SONUÇ: LE'li olgularda uygulanan US ve FF tedavilerinin klinik bulgular üzerine olumlu etkileri olduğu görüldü. Ancak plasebo ile karşılaştırıldığında P-US, US ve FF grupları arasında anlamlı fark saptanmadı. LE tedavisinde US ve FF'nin aktivite kısıt-lamasına ek yarar sağlamadığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES: The aim of this study is to investigate and compare the efficacy of ul-trasound (US) and phonophoresis (PP) treatments in patients with lateral epicondylitis (LE). METHODS: In this placebo-controlled double-blinded study, 60 patients, aged be-tween 18-64 who had been diagnosed LE according to clinical evaluation, were ran-domized into three groups; US, PP and placebo ultrasound (P-US). All patients includ-ed in the study were given restraint of activity and paracetamol treatment when neces-sary. The first group received 10 sessions of 1.5 W/ cm2 continuous US treatment for 6 minutes, the second group received 10 sessions of 1.5 W/ cm2 Betamethasone PP treatment for 6 minutes and the third group received 10 sessions of plasebo treatment with the same protocol. Patients were evaluated before treatment, after treatment and 1 month after treatment. Visual Analog Scale (VAS) at rest and activity pain levels, dy-namometer and pinchmeter for muscle strength and Patient-Rated Tennis Elbow Evalu-ation (PRTEE) for functional assessment were used for evaluation. RESULTS: In the post-treatment and the first month controls in comparison to base-line, we observed significant improvement in VAS activity levels on all three groups. There was a significant increase in hand grip strength scores in the PP group but no difference in the P-US and US groups. When the PRTEE scores were evaluated, sig-nificant improvement was observed in the US and P-US groups, but no difference was found in the PP group. As a result of the study, there was no statistically significant difference in VAS, grip strength and PRTEE scores between the US, PP and P-US group after treatment and first month scores. CONCLUSION: US and PP treatments applied in LE have positive effects on clinical findings. However, when compared with placebo, no significant difference was found between P-US, US and PP groups. In conclusion US and PP provided no additional benefit to activity restriction in LE treatment