Akut miyokard enfarktüsü geçiren hastalarda serum böbrek hasarı molekülü-1 (KIM-1) düzeyi ve koroner arter hastalığının ciddiyeti ve yaygınlığının ilişkisi
The relationship between serum kim-1 levels and severity of coronary artery artery disease in patients with acute myocardial infarction, health ministry, ankara numune yb training and researchhospital dept. of cardiology, md thesis, ankara, turkey 2018.
  1. Tez No: 501846
  2. Yazar: MUHAMMED KEMAL KAHYALAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENDER ÖRNEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut miyokard enfarktüsü, KIM-1, Koroner arter hastalığı, Ateroskleroz, Acute myocardial infarction, KIM-1, Coronary artery disease, Atherosclerosis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Kahyalar, M.K., Akut Miyokard Enfarktüsü Geçiren Hastalarda Serum Böbrek Hasar Molekülü (KIM-1)Düzeyi Ve Koroner Arter Hastalığının Ciddiyeti ve Yaygınlığının İlişkisi, S.B. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2018. Giriş ve Amaç:KIM-1 molekülü transmebran bir glikoprotein olup literatürde genellikle akut böbrek hasarında rolü araştırılan, normal böbrekte eksprese edilmeyen ancak hasarlı böbrekte akut böbrek yetmezliği için erken bir biyobelirteç olduğu belirtilen bir moleküldür. KIM-1 molekülünün kronik inflamasyon ile ilişkili olduğu ve aterosklerozun da inflamatuvar bir süreç olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, akut miyokard enfarktüsü geçiren vaka grubu ile kontrol grubu arasında KIM-1 molekülün düzeyleri arasında fark olup olmadığını ve KIM-1 molekül düzeyinin yaş, cinsiyet, hipertansiyon, diyabetes mellitus, hiperlipidemi, sigara kullanım alışkanlığı, Gensini ve Syntax skoru, kreatinin, total kolesterol, HDL ve LDL düzeyleri ile ilişkisi araştırmaktır. Materyal ve Metod: Çalışma popülasyonu ST elevasyonlu akut miyokard enfarktüslü (STEMI) ve ST elevasyonsuz akut miyokard enfarktüslü (NSTEMI) 78 hasta ve koroner arterleri anjiyografik olarak normal 53 bireyden oluştu. KIM-1 düzeyi serum da ELISA yöntemi ile belirlendi. Hasta özellikleri, biyokimyasal parametreler ve prognostik risk belirteçleri kaydedildi. SYNTAX skorları online SYNTAX score calculator version 2.11 kullanılarak, Gensini skoru da bireylerin klinik durumunu bilmeyen üç kardiyolog tarafından koroner arter çap ve lümen darlığı ölçülerek değerlendirildi. Bilinen sistemik hastalığı (kiper veya hipotroidi, kronik karaciğer hastalığı, kollajen doku hastalıkları gibi), kanser tanısı veya aktif enfeksiyonu olan, kreatinin düzeyi 1.6 mg/dl den yüksek olan, son 30 gün içinde akut Mİ tanısı ile izlenen, trombolitik alan ve kurtarıcı perkütan koroner girişime alınan ve steroid veya diğer non-steroid anti-inflamatuar grubu ilaç kullanımı hastalar ve KIM-1 verileri eksik olan bireyler çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Çalışmaya 34 kadın 97 erkek olmak üzere toplam 78 akut miyokard enfarktüslü tanılı hasta ile normal koroner arterlere sahip 53 kontrol grubu dahil edilmiştir. Kontrol grubunun yaş ortalaması (57.72±9.68), vaka grubunun yaş ortalaması (60.92±11.66) saptanmış olup aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Çalışmamızda KIM-1 molekülü düzeyi açısından miyokard enfarktüsü olan çalışma grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır (sırasıyla ortanca değerleri; 55.82, 54.45, p>0.05). Benzer şekilde koroner arter hastalığının ciddiyetini ve yaygınlığını gösteren Gensini skoru ve Syntax skoru ile KIM-1 düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki gözlenmemiştir (sırasıyla korelasyon katsayısı ve p değerleri; -.012, p>0.05 ve -.041, p>0.05). Yaş ile KIM-1düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde zayıf korelasyon olduğu gözlenmiştir (korelasyon katsayısı 0.225, p=0.01). Hipertansiyonu olan bireylerde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek KIM-1düzeylerinin olduğu gözlenmiştir (192.72, 127.96, p=0,010) ancak diyabetes mellitus varlığı ve cinsiyet ile KIM-1düzeyi arasında ilişki gözlenmemiştir. Benzer şekilde Koroner arter hastalığı risk faktörlerinden lipid parametreleri ile korelasyon saptanmamıştır. Böbrek fonksiyon testlerinden kreatinin değeri ile de korelasyon gösterilmemiştir. Sonuç: Çalışmamızda KIM-1 molekülü düzeyi açısından miyokard enfarktüsü olan çalışma grubu ile kontrol grubu arasında istatistikel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. Benzer şekilde koroner arter hastalığının ciddiyetini ve yaygınlığını gösteren Gensini skoru ve Syntax skoru ile KIM-1 düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Kahyalar, M. K. The Relationship Between Serum KIM-1 Levels and Severity of Coronary Artery Artery Disease in Patients With Acute Myocardial Infarction, Health Ministry, Ankara Numune YB Training and ResearchHospital Dept. Of Cardiology, MD thesis, Ankara, Turkey 2018. Introduction and Aim:Kidney Injury Molecule-1 (KIM-1)is a transmebranic glycoprotein that has been described in literature as an early biomarker for acute renal failure in the kidney, but not in the normal kidney. It is known that the KIM-1 molecule is associated with chronic inflammation and atherosclerosis is also an inflammatory process. The aim of this study was to investigate whether there was a relationship between the KIM-1 molecule levels in the case group with acute myocardial infarction and the control group in addition to whether the KIM-1 level was correlated with age, gender, hypertension, diabetes mellitus, hyperlipidemia, smoking habits, Gensini and Syntax score, total cholesterol, HDL and LDL levels. Materials and Methods: The study population consisted of 78 patients with ST elevation acute myocardial infarction (STEMI) and acute myocardial infarction without ST elevation (NSTEMI) and 53 patients with angiographically normal coronary arteries. KIM-1 level was determined by ELISA method. Patient characteristics, biochemical parameters and prognostic risk markers were recorded. The SYNTAX scores were assessed using the online SYNTAX Score Calculator version 2.11 and the Gensini score was measured by three cardiologists who did not know the clinical status of the individual by measuring coronary artery diameter and lumen stenosis. Patients who were treated with thrombolytics rescuer percutaneous coronary intervention, who has a known systemic disease (hyper or hypothyroidism, chronic liver disease, collagen tissue diseases), cancer diagnosis or active infection, high creatinine level of 1.6 mg / patients, who were treated with steroid or other non-steroidal anti-inflammatory drugs and patients who were missing KIM-1 data were excluded from the study. Findings: A total of 78 acute myocardial infarction patients and 53 control groups with normal coronary arteries were included in the study, including 34 female and 97 male.The mean age of the control group (57.72 ± 9.68) and the mean age of the case group (60.92 ± 11.66) were not found to be statistically significant. In our study, there was no statistically significant relationship between case group and control group (median values 55.82, 54.45, p> 0.05 respectively) in terms of KIM-1 level. Similarly, there was no statistically significant correlation between KIM-1 level and Gensini score and Syntax score (-0.12, p> 0.05 and -041, p> 0.05, respectively) which are showing the severity and prevalence of coronary artery disease. There was a statistically significant weak correlation between age and KIM-1 level (correlation coefficient 0.225, p = 0.01). There was statistically significant higher KIM-1 levels in hypertensive subjects (192.72, 127.96, p = 0.010), but no correlation was found between KIM-1 level and gender or presence of diabetes mellitus. Similarly, there was no correlation between lipid parameters which are risk factors of coronary artery disease, creatinine valueswhich is the renal function test and KIM-1 levels. Conclusion: In our study, there was no statistically significant relationship between myocardial infarction and control group in terms of KIM-1 molecule level. Similarly, there was no statistically significant relationship between Gensini score and Syntax score which showed the severity and extent of coronary artery disease and KIM-1 level.