Ankara ilinde eğitim alan aile hekimliği asistanlarının anne sütüne yönelik bilgi tutum davranış ve farkındalık durumu
Behaviour, attitude and awareness status of residents in family medicine in Ankara province on breast milk
- Tez No: 501847
- Danışmanlar: UZMAN İSMAİL ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Familiy Medicine, Breast Milk, Breast Feeding
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Anne sütü eğitiminde önemli görevler üstlenecek ve birinci basamakta çalışacak olan Aile Hekimliği uzmanlığı asistanlarının konu hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının belirlenmesi amaçlandı. Ayrıca bu konuya ilgilerinin arttırılması ve konuyla ilgili eksikliklerin ortaya koyulması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma 11.09.2017–17.11.2017 tarihleri arasında Ankara ilinde Aile Hekimliği anabilim dalında asistanlık eğitimi veren 8 hastanede gerçekleştirilmiştir. Aile Hekimliği anabilim dalında uzmanlık eğitimi alan toplam 251 katılımcıya ulaşılmıştır. Literatür bilgileri ışığında araştırmacı tarafından, asistan hekimlerin sosyodemografik özellikleri ile anne sütü eğitimi konusunda bilgi, tutum ve davranışlarını belirlemeye yönelik 39 sorudan oluşan 3 sayfalık özgün bir anket hazırlanmıştır. Veriler anket uygulama yöntemi ile toplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 251 Aile Hekimliği asistanı katılmıştır. 155 katılımcı kadın (%61,8), 96 katılımcı erkekti (%38,2). 151 katılımcı 30 yaşın altında (%60,2), 100 katılımcı 30 ve üzeri yaştaydı (%39,2). 150 katılımcı evli (%59,8), 101 katılımcı bekârdı (%40,2). Katılımcılardan 90'ının çocuğu var (%35,9), 161'inin çocuğu yok (%64,1). Katılımcıların 152'sı (%60,6) uzmanlık eğitiminin ilk iki senesinde, 99'sı (%39,4) son senesindeydi. 151 katılımcı meslekte ilk 5 yıl içerisinde (%60,2), 100 katılımcı 5 yıl üzeri görev yapmaktaydı (%39,2). Anne sütü eğitimine yönelik bilgi düzeyi ''son sene asistan grubu“ , ''30 ve üzeri yaş grubu'', ”evli grup“, ”çocuğu olan grup“, ”meslekte 6 yıl ve üzeri grup“ ve ”mezuniyet sonrası eğitim alan gruplarda" istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek bulundu. 219 katılımcı (%87,3) doğumdan sonra ilk yarım saat içerisinde emzirilme işlemine başlanılmasını söylemiştir. Katılımcılardan 245'i ek gıdaya 6. aydan itibaren başlanması gerektiğini söylemiştir (%97,6). 226 katılımcı ise ek gıdalarla birlikte 2 yaşına kadar emzirilmeye devam edilmesini belirtmiştir (%90). Sonuç: Çalışmamızdaki bulgulara göre uzmanlık eğitiminin ilk yıllarında birinci basamak sağlık hizmeti verecek olan asistan hekimlerin anne sütü konusunda yeterli bilgi ve farkındalığa sahip oldukları görülmektedir. Eğitimin son yıllarında anne sütü konusunda hekimlerin bilgi düzeyinin belirgin olarak arttığı görülmektedir. Hekimlere öğrenimleri sırasında olduğu gibi mezuniyet sonrasında da verilecek eğitim ile bu konudaki bilgi ve duyarlılık düzeyleri artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to determine the knowledge, attitudes and behaviors of the residents of Family Medicine who are to be assigned to breast milk training and work at the primary level. In addition, it was aimed to increase the number of the subjects and to reveal the shortcomings related to the subject. Materials and Methods: The study was carried out between 11.09.2017-17.11.2017 in 8 hospitals that provide residency training in the Department of Family Medicine in Ankara province. A total of 251 participants attending specialist training in the field of Family Medicine were approached. In the light of literature backgorund, a three-page original questionnaire consisting of 39 questions to determine the knowledge, attitudes and behavior of sociodemographic characteristics of resident doctors and breast milk training. The data was collected by survey method. Findings: A total of 251 Family Medicine residents participated in the study consisting of 155 female (61.8%), and 96 male participants (38.2%). 151 participants were below 30 years of age (60.2%), 100 participants were 30 years old and over (39.2%). 150 participants were married (59.8%) and 101 participants were single (40.2%). Of the respondents, 90 had children (35.9%) and 161 had no child (64.1%). Of the participants, 152 (60.6%) were in their first two years, 99 (39.4%) were in the last year of residency training. 151 participants were in the first 5 years (60.2%) of their profession, 100 participants had been in charge for 6 years and more (39.2%). The statistical level of knowledge on breast milk training was significantly higher on the“last year resident group”,“30 years of age and over”,“married group”,“parent group”,“6 years and more”. 219 participants (87.3%) stated that breastfeeding should be commenced within the first half hour after birth. 245 of the participants reported that supplementary food should be commenced at 6th month (97.6%). 226 participants stated that they would continue breastfeeding with additional foods until 2 years of age (90%). Conclusion: According to the findings of this study, residents who are to provide primary health care services in the first years of residency training have sufficient knowledge and awareness and behaviors about breast milk. In the last years of training, the knowledge level of physicians about the breast milk is seen to increase significantly. The level of knowledge and sensitivity in this subject should be increased with a training provided after the graduation as well as during the training phase of the physicians.