Karatepeli Hüseyin b. Mustafa el-Aydînî ve Bahru'l- Kavaid isimli eserin tenkid ve tahlili
Hussain b. Mustapha b. Hasan Al-Aydînî, From Karatepe; His Work Named Bahr Al Qawaid And Its edition and critics
  1. Tez No: 501916
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili Grameri, Sarf İlmi ve Doğuşu, Arapça Öğretimi, Bahru'l-Kavâid, Gramer of Arabic and it's birth, Morphology, The teaching of Arabic, Bahru'l-Kavâid
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 325
Özet
Bu çalışmanın konusu“Karatepeli Hüseyin b. Mustafa el-Aydînî ve Bahru'l- Kavâid İsimli Eserinin Tenkid ve Tahlili”dir. Çalışmamız, bir giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Girişte sarf ilminin doğuşundan, gelişiminden ve Arapça öğretimindeki öne- minden bahsedildi. Tarihten günümüze kronolojik olarak yapılan sarf çalışmaları hakkında bilgi verildi. Birinci bölümde, İmam Birgivî, hayatı ve eserleri tanıtıldı. İkinci bölümde, Karatepeli Hüseyin b. Mustafa el-Aydînî 'nin, hayatı, ilmî kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verildi. Üçüncü bölümde ise, tezimizin konusu olan“Bahru'l-Kavaid”detaylı olarak tanıtıldı. Sarf öğretimindeki önemine vurgu yapıldı. Dördüncü bölümde üç yazma nüshadan istifade edilerek“Bahru'l-Kavaid”'in tahkiki yapıldı ve bu eser tenkitli neşre hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Theme of this study is Karatepeli Hüseyin b. Mustafa el-Aydînî and his work named“Bahr Al Qawaid ”. Our study consists of an introduction and four chapters. In the introduction, we have given some information about the morphology, it's birth, development and it's importance in the teaching of Arabic.We have informed chronologically about the works performed at the morphology during history. In the first part, the lives and works of Imam Birgivi were introduced. In the second chapter, we have informed Karatepeli Hüseyin b. Mustafa el-Aydînî, about his life, scientific personality and his works. In the third chapter,“Bahru'l-Kavaid”, which is the subject of our thesis, was introduced in detail. Its importance emphasized on teaching morphology In the fourth chapter, we analyzed the text and this work was critically prepared by taking benefit of the three manuscripts.