Tahir Malik'in Şeytanat romanının 1. cildinde Özbek Türkçesi söz dizimi çalışması
On Uzbek Turkish syntax study in volume 1 in sheytanat novel by Tahir Malik
  1. Tez No: 501917
  2. Yazar: MEHMET BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Özbek Türkçesi, söz dizimi, Tahir Melik, Tohir Malik, Şeytanat, Uzbek Turkic, syntax, Tahir Melik, Tohir Malik, Shaytanat
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 286
Özet
Bu tez, Tahir Melik'in Şeytanat romanının 1. cildinde bir Özbek Türkçesi söz dizimi çalışmasıdır. Çalışmamızda Leyla Karahan'ın“Türkçede Söz Dizimi”adlı çalışması esas alınarak Özbek Türkçesinde söz dizimi incelenmiştir. Tahir Melik'in Şeytanat romanı beş ciltten oluşmaktadır. Biz, romanın birinci cildindeki cümleleri ve kelime gruplarını ele aldık. Romanda, daha iyi insan olma, erdem, ahlak gibi konular işlenmiştir ve bu değerler yüceltilmiştir. Tahir Melik'i seçme nedenimiz Özbek edebiyatının yaşayan en büyük ve en sevilen yazarlarının başında gelmesidir.
Özet (Çeviri)
This thesis is an Uzbek Turkish syntax study of the first volume of Tahir Melik's Shaytanat novel. In our study, Uzbek Turkish syntax is examined based on Leyla Karahan's Türkçede Söz Dizimi (Syntax in Turkish). Tahir Melik's Shaytanat novel is composed of five volumes. We consider the sentences and word groups of the first volume. In the novel, subjects such as being a better human being, virtue, and morality are addressed and these merits are exalted. The reason we chose to study Tahir Melik is that he is one of the greatest and most loved of living Uzbek authors.