Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Yaşayan Kronik Gingivitis ve Kronik Periodontitisli Bireylerde Serum D Vitaminleri Seviyesinin IL-6, TNF-α, CRP Düzeyleri ve Klinik Parametrelerle İlişkisinin Değerlendirilmesi
Evaluation of relationship between IL-6, TNF-α, CRP levels and clinical parameters and serum vitamin D levels in patients with chronic gingivitis and chronic periodontitis in East Black Sea Region
- Tez No: 501988
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM ZİHNİ KORKMAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Gingivitis, periodontitis, serum 1, 25-hydroxyvitamin D, Gingivitis, periodontitis, serum 1, 25-hydroxyvitamin D
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: D vitamini, kemik metabolizmasını, inflamatuar cevabı, kalsiyum-fosfat emilimini ve bağışıklık sistemini etkileyebilen bir hormondur. D vitaminin periodontal hastalıklarla ilişkili olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Çalışmamızın amacı, kronik periodontitis, kronik gingivitis ve periodontal sağlıklı bireyler arasında 1,25(OH)2D3 ve 25(OH)D düzeyinin ve bunun inflamatuar cevaba etkisinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metod: Çalışmamıza, sistemik olarak sağlıklı olan 29 kronik periodontitis, 28 kronik gingivitis ve 25 periodontal sağlıklı birey dahil edildi. Katılımcılardan, 1,25(OH)2D3, 25(OH)D, TNF-α, CRP ve IL-6 değerlerini belirlemek amacıyla kan örnekleri toplandı. Plak indeksi, gingival indeks, sondlanan cep derinliği, sondalamada kanama ve klinik ataçman kaybı belirlendi. İstatistiksel analiz için, Shapiro Wilk's, Kruskall Wallis-H testi, Mann Whitney U testi, Post-Hoc Çoklu Karşılaştırma Testi ve Wilcoxon Testi kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda, kronik periodontitis, kronik gingivitis ve sağlıklı bireyler arasında periodontal indeks değerleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Serum 1,25(OH)2D3 seviyesi, kronik periodontitisli grupta (27.24±2.49 pg/mL), kronik gingivitis (32.39±2.66 pg/mL) ve sağlıklı kontrol (33.00±2.02 pg/mL) grubuna göre düşük bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Düşük serum vitamin D değeri, periodontal hastalığın şiddetini arttıran nedenlerden biri olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Vitamin D is a hormone that can effect bone metabolism, inflammatory response, calcium-phosphate absorption and the immun system. The studies have shown that vitamin D is associated with periodontal diseases. The aim of our study was to evaluate serum levels of 1,25(OH)2D3 and 25(OH)D and its effect to inflammatory response among chronic periodontitis, chronic gingivitis and periodontally healthy subjects. Material and Method: 29 patients with chronic periodontitis, 28 patients with chronic gingivitis and 25 periodontally healthy subjects were included in this sudy. Blood samples were collected from participants to determine serum levels of 1,25(OH)2D3, 25(OH)D, TNF-α, CRP and IL-6. Plaque index, gingival index, pocket depth, bleeding on probing and attachment levels were determined. For statistical analysis, Shapiro Wilks, Kruskal Wallis-H test, Mann Whitney U test, Post-Hoc Multiple Comparison Test and Wilcoxon Test were used. Results: In our study, periodontal index values were found to be statistically significant difference between chronic periodontitis, chronic gingivitis and healthy subjects. Serum 1,25(OH)2D3 levels in patients with chronic periodontitis (27.24±2.49 pg/mL) were lower than patients with chronic gingivitis (32.39±2.66 pg/mL) and periodontally healthy subjects (33.00±2.02 pg/mL, p0.05). Conclusion: Low serum vitamin D level may be one of the reasons of increase the severity of periodontal disease.