Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sosyal medya bağımlılığı ile pozitif-negatif duygu durum arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social media addiction and positive-negative emotion situation in Eastern Black Sea region
  1. Tez No: 555374
  2. Yazar: HASRETNUR ENGİNYURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÜNÜBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Bağımlılık, Sosyal Medya Bağımlılığı, Doğu Karadeniz Bölgesi, Pozitif-Negatif Duygu Durum, Social Media, Dependence, Social Media Addiction, Eastern Black Sea Region, Positive- Negative Emotion Situation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan 18 yaş ve üstü bireylerin sosyal medya bağımlılığı ile pozitif-negatif duygu durum arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma için rastgele seçilen 900 kadın ve 900 erkek toplam 1800 katılımcının yanıtladıkları anketlerden elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak " Sosyodemografik Bilgi Formu, Davranış Etkileme Yükü Formu ve Pozitif-Negatif Duygu Durum Ölçeği (PNDÖ) kullanılmıştır. Araştırma kapsamında tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Lineer Regresyon yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda, demografik değişkenlere göre sosyal medya bağımlılığının değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte, sosyal medya bağımlılığı ile pozitif-negatif duygu durum arasında anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırmanın sonuçlarının, sosyal medya bağımlılığı ile ilişkili değişkenlerin incelenmesi açısından önemli bir katkı sağladığı düşünülmektedir. Sosyal medya bağımlılığının artmasından dolayı risk faktörleri tespit edilmeli ve bununla ilgili müdahale çalışmalarının yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between social media dependence and positive-negative emotion status among individuals aged 18 years and older living in Eastern Black Sea Region. For the study, 900 woman and 900 men randomly selected data were analyzed. In the study, Sociodemographic Information Form, Behavior Influence Burden Form and Positive-Negative Affect Status Scale (PNAS) were used as data collection tools. One-way analysis of variance (ANOVA) and Linear Regression methods were used. According to the results of the research, it is determined that social media dependence varies according to demographic variables. However, there was a significant relationship between social media addiction and positive-negative mood. It is thought that the results of the study make an important contribution to the examination of the variables related to social media addiction. Due to the increase in social media addiction, risk factors should be identified and intervention studies are recommended.