Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sosyal medya bağımlılığı bulunan bireylerin psikolojik semptomlarının incelenmesi
An examination of the psychological symptoms of the persons with social media addiction in the Eastern Black Sea region
  1. Tez No: 547780
  2. Yazar: ŞEYMA HAZAL KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ OMAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Bağımlılığı, Depresyon, Anksiyete, Somatizasyon, Olumsuz Benlik Algısı, Hostilite, Social Media, Social Media Addiction, Depression, Anxiety, Somatization, Negative Self-Image, Hostilit
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Araştırmada Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritası (TURBAHAR) çalışması kapsamında Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan bireylerin sosyal medya bağımlılık düzeylerinin psikolojik semptomlarla arasındaki ilişkisinin incelenmesini amaçlamaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan ve çeşitli okullar, belediye binaları, özel şirketler gibi çeşitli çalışma alanları ve muhtarlık, ortak kamu alanları, kurslar, yardım dernekleri gibi kamu alanlarında çalışan %50'si kadın %50'si erkek olmak üzere araştırma kapsamında toplam 1800 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmada kapsamında bireylerin psikolojik semptomlarını belirleyebilmek için Kısa Semptom Envanteri, bireylerin sosyal medya bağımlılık düzeylerini belirleyebilmek için ise Bağımlılık Davranış Etkileme Yükü Formu kullanılmıştır. Yapılan bu çalışmada bireylerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile psikolojik semptomlar olan depresyon, anksiyete, somatizasyon, olumsuz benlik algısı ve hostilite problemleri ile aralarında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Sosyal medya bağımlılığının küçük yaşlarda başladığı düşünüldüğünden bireylerin yaşamlarında olumsuz etkiler yaşamaması için bağımlılıkla mücadele eğitimlerine yaşamın erken dönemlerinde önem verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Research in Turkey Addiction and Mental Health Risk Profile Map (TURBAHAR) to work within the scope of social media addiction level of individuals living in Eastern Black Sea Region aims to examine the relationship between psychological symptoms. In the Eastern Black Sea region, a total of 1800 people have been surveyed, 50% of whom work in public areas such as various schools, municipal buildings, private companies, and muhtarlık, common public areas, courses, charity associations, and 50% of women and men. In the present study, a short symptom inventory was used to determine the psychological symptoms of individuals, and a dependency burden form was used to determine the social media dependency levels of individuals. In this study, it was concluded that there was a significant difference between the individuals with social media addiction levels and the problems of depression, anxiety, somatization, negative self-perception and hosting, which are psychological symptoms. Since social media addiction is thought to begin at a young age, it is thought that in order not to have negative effects on individuals ' lives, attention should be paid to addiction-fighting training in the early stages of life.