Mantıkta ad hominem, merhamet, otorite ve kaba kuvvete başvurma yanlışları
The fallacy of ad hominem, misericordiam, ad verecundiam, and baculum
- Tez No: 502000
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Konudışılık, kişiyi hedef alan delil, merhamete başvurma yanlışı, otorite, otoriteye başvurma yanlışı, kuvvet, kaba kuvvete başvurma yanlışı, Fallacies, Irrelevancy, Argumentum ad hominem, Arg. ad Misericordiam, Authority, Arg. ad baculum
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Mantıkta konudışılık veya non sequitur, tartışılan konuyla ilgili makul, uygun ve yeterli delil getirileceğine onu safdışı veya örtbas etmek, saptırmak yahut o konudan kaçmak amacıyla oldukça yaygın kullanıla bir yanlış çeşididir. Konudışılık, tartışılan konuyla tam bir mantıksal bağın veya ilginin kurulamadığı yahut konuyla alâkalı olanın kavranamadığı, çarpıtıldığı veya gizli tutulduğu genel bir yanlış çeşididir. Tezde incelenen dört yanlış, konudışılık yanlışının altında yer alan ve günlük hayatta sıkça işlenen yanlış türleridir. Kişiyi hedef alan delil, kişinin savunmuş olduğu tezi değerlendirmek yerine onun kişiliğine veya tutumlarına yönelerek, onun iddiasını çürütmeyi hedef alan konudışılık yanlışıdır. Bu yanlış, doğrudan kişiyi hedef alma (abusive), özel şartları kişinin aleyhine kullanma (circumsitances) ve sen de (tu quoque) olmak üzere üç şekilde işlenir. Tezde incelenen ikinci yanlış, uygun bir delil getirme yerine insanların şefkat ve acıma hislerinin kullanıldığı merhamete başvurma (argumentum ad misericordiam) yanlışıdır. Tezde ele alınıp incelenen üçüncü yanlış ise“tartışılan bir konu hakkında kişilerin uzman olmadıkları alanlarda ahkâm kesme, fikir beyan etme ya da uygun olmayan deliller ileri sürmeye çalışmaları”şeklinde ortaya çıkan otoriteye başvurma yanlışıdır. Çalışmada son olarak, ileri sürülen iddia ile ilgili sağlam bir delil, uygun bir neden sunulup geçerli bir ilişki kurulacağına, bu fikri karşı tarafa kabul ettirmede gözünü korkutma veya gözdağı verme şeklinde işlenen kaba kuvvete başvurma (ad baculum) yanlışı incelenmiş ve bu yanlışların bir genel değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Irrelevance in logic or non sequitur is a commonly used type of mistake which aims to eliminate, obscure, diverge or avoid the subject instead of providing a reasonable, proper and satisfactory evidence. Irrelevancy is a general type of mistake when a full logical correlation or reference cannot be established, or when the idea related to the subject cannot be comprehended when it is distorted or concealed. The four mistakes which have been dealt with all through this dissertation are the ones under the title of irrelavancy mistake and the ones frequently made in daily life. The evidence which targets the individual is the mistake of irrelevancy which aims to disprove his/her thesis by focusing on his/her personality or attitudes instead of assessing the thesis which the same individual has defended. This mistake can be handled in three following ways; targeting the person directly (abusive), using the special conditions against the individual (circumstances), and 'you too' (tu quoque) . The second mistake dealt with in the thesis is resorting to mercy(argumentum ad misericordiam), where people's sentiments of affection and pity are abused instead of providing a proper evidence. The third mistake which has been dealt with and studied is the mistake of resorting to authority showing itself when“people pontificate, declare an opinion on the issues they are not specialized or put forward improper evidence about a subject under discussion.”Finally in the dissertation, the mistake of resorting to brute force (ad baculum), which has been dealt with as commination or intimidation while trying to impose this idea to the opponent instead of providing a hard evidence, a proper reason to conduct a legitimate relation, has been studied, and an overall assessment of these mistakes have been made.