Genç futbolcuların antropometrik ve bazı motorik özelliklerinin mevkilere göre karşılaştırılması
Comparison of antropometric and some motor skills of young football players according to the position
- Tez No: 502022
 - Danışmanlar: PROF. DR. GÜRBÜZ BÜYÜKYAZI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Spor, Sports
 - Anahtar Kelimeler: Futbol, mevkiler, RAST, VO₂Max, Soccer, positions, RAST, VO₂Max
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Amaç: Genç futbol oyuncularının bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelerini oynadıkları mevkiler ile karşılaştırarak mevkiler arasında bu özellikler açısından fark olup olmadığını değerlendirmek ve antrenman programlamasına katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2017-2018 Futbol Sezonu'nda TFF 2.Lig'de mücadele eden bir takımın U16-U17 yaş (15,5±0,6 yaş) grubunda oynayan 23 futbolcu gönüllülük esasına göre alınmıştır. Katılımcıların antropometrik özelliklerini değerlendirmek için Vücut Yağ Yüzdesi ve Vücut Kütle İndeksleri ölçülmüştür. Motorik özelliklerin belirlenmesi için Yo-Yo IRT 1, CMJ, Rast ve 10-30 Metre Sürat Testleri uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların VO₂max değerlerinde savunma (53,59±2,01 ml/kg/dk) ve forvet (50,37±2,58 ml/kg/dk) oyuncuları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardır(p=0,03). Minimum güç değerleri açısından orta saha (297,59±47,01 W) ve kanat oyuncuları (240,2±27,63 W) arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p=0,045). 30 metre sürat testi sonucunda savunma (4,28±0,15 sn) ve orta saha (4,15±0,12 sn) oyuncularının arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir (p=0,025). Diğer parametrelerde mevkiler arsında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Yaptığımız araştırma sonuçlarının U16-U17 yaş kategorilerinde bir referans değer olarak ele alınabileceği düşünülmekte, daha yüksek katılımcı sayılarının olduğu araştırmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: The aim of this study to compare the physical and physiological parameters of young soccer players and to evaluate whether they are different in terms of their characteristics and to provide training programs. Material and Method: 23 football players who played in U16-U17 age group of TFF 2nd League team voluntary were participated in this study. Body fat percentage and Body Mass Index were measured for anthropometric characteristics. Yo-Yo IRT1, CMJ, Rast and 10-30 Meter Speed Tests were applied for physiologic parameters. Results: There was a statistically significant difference in the VO₂max values of the participants defense (53.59 ± 2.01 ml / kg / min) and forward (50.37 ± 2.58 ml / kg / min) players (p=0.03). Significant differences were found between the midfield (297.59 ± 47.01 W) and wing players (240.2 ± 27.63 W) with respect to minimum power values (p = 0.045). As a result of the 30-meter sprint test, it was found that there was a statistically significant difference between defense (4.28 ± 0.15 sec) and midfield players (4.15 ± 0.12 sec) (p = 0.025). No significant difference was found among the other parameters (p>0,05). Conclusion: The results of our research are considered as a reference value in the U16-U17 age categories. It is recommended to carry out researches with high numbers of participants.