Türk edebiyatında tarihî roman (1980-2000)
Historical novel in Turkish literature (1980-2000)
- Tez No: 502050
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TOPALOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Roman, Tarih, Tarihî Roman
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 560
Özet
“Türk Edebiyatında Tarihî Roman (1980-2000)”adlı çalışma 1980-2000 yılları arasında ilk yayımı gerçekleşen ve dönemin özünü yansıttığını düşündüğümüz otuz tarihî romanın incelenmesini esas alır. Çalışmanın amacı, 1980-2000 yılları arasında, sosyolojik ve siyasi yönden gerçekleşen değişimin tarihî romana tezahürünü ortaya koymaktır. Söz konusu amaçlar doğrultusunda romanlar edebî tekniklere göre incelenmiş, kaynaklar taranmış, elde edilen bilgiler bilimsel yöntemlerle tahlil ve tasnif edilmiştir. Yapılan çalışma ve incelemeler neticesinde ortaya çıkan sonuç ve tespitler, 1980-2000 yılları arasında yayımlanan söz konusu tarihî romanlar ile birlikte dönemin daha iyi anlaşılmasını sağlayacak ve bundan sonra yapılacak olan çalışmalara da kaynaklık edecektir.
Özet (Çeviri)
“Historical Novel in Turkish Literature (1980-2000)”is based on the examination of thirty historical novels which were first published between 1980-2000 and which we think reflects the period's essence. The aim of this study is to reveal the reflection of sociological and political changes between the years of 1980 and 2000, on historical novels. In the direction of these aims, the novels were examined according to literary techniques, the sources were scanned and the obtained information was analyzed and classified with scientific methods. The conclusions and findings that emerged on the basis of the studies and examinations made will provide a better understanding of the period together with the mentioned historical novels published between the years of 1980-2000 and will also serve as a basis for future works. Key words : Turkish Literature, Novel, History, Historical Novel.