Kazakistan'da üniversite gençlerinin dine yönelimi L. N. Gumilyev Ulusal Avrasya Üniversitesi örneği
Religious orientation of university youth in Kazakhstan (based on L. N. Gumlyev National Eurasian University sample)
- Tez No: 502051
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Religion, Sociology of Religion, Youth, Religious Tendency
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Kazakistan'da Üniversite Gençlerinin Dine Yönelimi başlığı taşıyan bu araştırmamız (L.N. Gumılyev Ulusal Avrasya Üniversitesi örneği) üzerinde, günümüzde üniversite gençlerinin dini inanç ve değerlere ilgili tutum ve davranışlarını, dine bakış açılarını, gelecekte dinle ilgili nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hakkında düşüncelerini ortaya çıkarmak, dini hayatla ilgili yönelimlerini tespit etmek, bu yönelimlerdeki benzerlik ve farklılıkları belirlemek üzere düzenlenmiştir. Ayrıca çalışmamız Kazakistan Sovyet rejiminin döneminden, Bağımsızlığını ilan ettiği döneme kadar ki İslam dininin genel durumunu değerlendirmek, bağımsızlığın ilan ettikten sonraki dönemde ülkede dini hayatla ilgili meydana gelen gelişmeleri tespit etmeye yönelik konuları da kapsamaktadır. Bu çalışma giriş ve üç ayrı bölümden oluşan bir araştırma olarak düzenlenmiştir. Giriş kısmı, araştırmanın konusunu, amacını, önemini, varsayımını ve hipotezlerini, sınırlıklarını içermektedir. Birinci bölüm araştırmada kullanılan temel kavramlar (din, gençlik ve toplum v.b), ve Kazakistan hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölüm, araştırmanın metodu, modeli, evren ve örneklem, ölçme aracı, araştırmanın anket uygulaması, işlem ve analizlere ilişkin bilgileri kapsamaktadır. Üçüncü bölümde dini inanç ve değerlerle ilgili tutumları, ibadet, dini bilgi ve günümüzde dinin pratik alana yansımaları, gençlerin dine bakış açısı ve düşüncelerinin boyutlarına göre incelenmesine yer verilmiştir. Sonuç olarak araştırmada elde edilen bulgular çerçevesinde, Kazakistan'da Üniversite Gençlerinin Dine Yönelimlerinin ''L.N. Gumılyev Ulusal Avrasya Üniversitesi örneği'' olumlu olduğunu; yaşadıkları tüm zorluklara rağmen gençlerin inançlarına sahip çıktıkları, dini inanç ve değerle ilgili tutumlarının, günümüzde dini hayata bakış açılarını olumlu yönde etkilediği anlaşılmıştır. Anahtar Kelimler: Din, Din Sosyolojisi, Gençlik, Dine Yönelim
Özet (Çeviri)
This research which is titled as Religious Orientation of University Youth in Kazakhstan (based on L.N. Gumlyev National Eurasian University sample), is designed to determine the attitudes and behaviors of university students towards religious beliefs and values, religious viewpoints, to reveal their reflections on how to approach the religion in the future, to determine the tendencies related to religious life, and to determine the similarities and differences in these orientations. In addition, our thesis includes evaluating the general state of Islam from the time of the Soviet regime of Kazakhstan until the time period when it declared its independence, and identifying the developments in religious life in the country in the period after declaring independence. This thesis was organized as a study consisting of an introduction and three separate sections. The introduction includes the subject, the purpose, the importance, the hypothesis and the hypotheses, the limitations of the research. The first part contains the basic concepts used in research (religion, youth and society etc.), and general information about Kazakhstan. The second part contains information on the method, model, universe and sample of the research, measurement tool, questionnaire application of the researcher, process and analysis. In the third chapter, the attitudes about religious beliefs and values, worship, religious knowledge and reflection of religious practice in today's world are examined in terms of the perspectives and thoughts of the young people. In conclusion, in the context of the findings of the research, it was observed that religious tendency of university youth in Kazakhstan based on L.N. Gumlyev National Eurasian University sample, has been positive; despite all the difficulties they have experienced, they have held onto their religion, their attitudes toward religious belief and value have positively influenced the development of their religious viewpoints in today's world.