Kelam açısından nazar, rukye ve muska
Evil eye, ruqyah and taweez (amulet) from the perspective of kalam
  1. Tez No: 502067
  2. Yazar: YUSUF TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Muska, Sihir, Büyü, Nazar, Hurafe, Sabır, Tevekkül, Telkin, Taweez (Amulet), Magic, Spell, Evil Eye, Superstition, Patience, Tawakkul, Inculcation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Araştırmamız, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın girişinde, psikolojik açıdan ve Kur'an'a göre insanın yapısı; birinci bölümde, nazar kavramı, nazarın kaderle, hasetle ve sihirle ilişkisi, kelami açıdan değerlendirilmesi, nazardan korunma yolları, tedavide telkinin önemi incelenmiştir. İkinci bölümde, rukye kavramı, duanın önemi, tedavi amaçlı okunan bazı ayetler ve dualar, rukyenin kelâmî yönden değerlendirilmesi; üçüncü bölümde ise, muska kavramı, muskanın kelami açıdan değerlendirilmesi, halk inançları, sabır ve tevekkül konuları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our research consists of introduction and three parts. At the beginning of our work, the structure of the human from the psychological point of view and according to the Qur'an; in the first part, the concept of evil eye, its relationship with fate, envy, and magic, its evaluation from the perspective of Kalam, ways of protection from evil eye, and the importance of inculcation in treatment have been investigated. In the second part, the concept of ruqyah, the importance of supplication, some Quranic verses and supplications read for treatment purposes, the evaluation of ruqyah from the perspective of Kalam; in the third part, the concept of taweez (amulet), the evaluation of taweez from the perspective of Kalam; folk beliefs, and patience and tawakkul have been researched.