Şeyh Ahmed b. İsmail el-Gorani ve el-Kevserü l-cârî ila Riyadi'l-Buhârî İsimli Kitabında Takip Ettiği Metod
((الشيخ أحمد بن إسماعيل الكوراني ومنهجه في كتابه((الكوثر الجاري إلى رياض البخاري
  1. Tez No: 502089
  2. Yazar: ISMAEL AHMED OTHMAN OTHMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. THAMER HATAMLEH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: el-Gorânî'nin yöntemi, el-Kevserü'l-cârî, Hadis şarihlerinin yöntemleri, Buhârî şerhi, Curriculum of Al-Kurani, Al-Kawthar Al-Hajri, Hadiths of Sharah Hadith, Explanation of Bukhari
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tez, Sahîh-i Buhârî'nin orta uzunlukta sayılan şerhlerinden“el-Kevserü'l-cârî ilâ riyâzi'l-Buhârî”adlı eseri bağlamında İmâm el-Gorânî'nin hadis metodu ve hadise dair görüşleri üzerinde durmaktadır. İmâm el-Gorânî'nin bu eserini okuyanlar onun, sened ve metne dair hadis lafızlarını doğru kullanmaya ve doğru açıklamaya gösterdiği özeni, bazı şarihlerin düştükleri hatalara karşı yaptığı uyarıları, yine bu hatalara mukabil yaptığı düzeltmeleri ve tez içerisinde ele alacağı diğer bazı özellikleri gibi onun kendine has karakterini görürler. Tezim giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde detaylara girmeden el-Gorânî'nin kısa hayatını işledim. İkinci bölümde“el-Kevserü'l-cârî”kitabını tanıttım. Üçüncü bölümde onun hadise dair görüşlerini zikrettim. Sonuç kısmında ise teze dair vardığım önemli bulguları yazdım. Böylece şarihin mükemmelliği, ilmi becerisinin yüceliği, mütekaddimîn şarihlerini dikkate almadaki dakikliği, şeriat ilimlerinin pek çoğuna vakıf olduğu, kıymetli ilmi eserlere sahip olduğu ve bütün bunlardan dolayı da faydalı eserlerine iltifat edilmesi gerektiği sonucuna vardım.
Özet (Çeviri)
This letter is come for standing on the Imam of the Koran and his curriculum and modern views through his book (Kawthar current to Riad Bukhari) where is the explanation of the intermediate explanations of Sahih Bukhari, the reader of his book derives from him some of the general features of Sharh, including taking care of the control of modern words (Sanda and Mtna), the warning on the important or some of the commentators, their obstacles, and other features that I will mention in the folds of my letter. my letter included an introduction, three chapters and the conclusion. where the translation of the Koran without prolonging, in the first chapter and the third chapter is mentioned in his modern views, and in the conclusion it stated that the most important search results, at the end of his book“Kawthar ongoing”The researcher arrived at the mastery of the scholar, his superior scientific ability, and his accuracy to some of the advanced commentators. Al-Sharah is a scholar of various Shari'a sciences and has valuable scientific effects.