Kurumsal yönetim ilkeleri ve etik ilkelerin karapara aklamayı önleme politikalarına etkisi: TRC-3 bölgesi lojistik sektöründe bir araştırma
The impact of corporate governance principles and ethical principles on anti money laundering policies: A research in the logistic sector of TRC-3 region
  1. Tez No: 502152
  2. Yazar: FERHAT UĞURLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET BEZİRCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Kurumsal Yönetim İlkeleri, Etik İlkeler, Karapara, Karapara Aklamayı Önleme, Corporate Governance, Corporate Governance Principles, Ethical Principles, Dirty Money, Money Laundering Prevention
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
ÖZET Özellikle son yıllarda küreselleşmenin etkisiyle artan rekabet ile birlikte işletmeler başarılı olabilmek için yönetim alanında ulusal ve uluslararası standartları yakalamak zorunda kalmışlardır. Dünya'da meydana gelen şirket skandallarından sonra kurumsal yönetim ve etik ilkeler kavramları ile birlikte bu şirket skandallarının önüne geçebilmek amacıyla firmaların karapara aklamayı önlemeye yönelik politikalara sahip olmalarının önemi artmıştır. Kurumsal yönetim firmaların adil, şeffaf, hesap verilebilir ve sorumluluk sahibi olabilmelerini ifade eder. Kurumsal yönetimi benimseyen işletmeler daha düşük maliyetle sermaye elde ederek rakiplerine karşı avantaj sağlayabilmektedirler. Ayrıca firmaların etik ilkelerinin olması ve işletmede etik uygulamalara önem verilmesi firmaların başarısı için diğer bir husus olarak görülebilir. Yöneticiler, işgörenler, ortaklar ve müşteriler arasında ortaya çıkabilecek etik olmayan uygulamalar işletmeye zarar verebilmektedir. Günümüzde işletmelerde gerçekleştirilen işlemlerin karmaşıklığının artması, bilgi iletişim teknolojilerinin kullanımının artması ve bu bağlamda işletmelerde hile, usulsüzlük ve karapara aklama gibi suçların artması hem işletmelere hem de ulusal ekonomi için büyük tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle firmaların karapara aklamayı önlemek üzere belli politikalarının olması işletmeler için önemlidir. Bu araştırmada Güneydoğu TRC3 Bölgesi (Batman, Mardin, Şırnak, Siirt)'nde faaliyet gösteren lojistik firmalarının kurumsal yönetim ilkeleri ve etik ilkelere yönelik algılarının ölçülmesi ve bu algılarının karapara aklamayı önleme politikalarına nasıl etki ettiğini IBM SPSS 23 programı ile ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Especially in the recent years, with increasing competition due to the impact of globalization, businesses have had to catch up with national and international standards in order to be successful. After the corporate scandals that took place in the world, together with the concepts of corporate governance and ethical principles, the prospect of having policies aimed at preventing money laundering for businesses has increased. Expresses that corporate governance enterprises can be fair, transparent, accountable and responsible. Businesses that embrace corporate governance can gain an advantage over their competitors by obtaining capital at a lower cost. Moreover, the fact that enterprises have ethical principles and importance to ethical practice in business can be seen as another issue for the success of enterprises. Unethical practices that may arise between managers, businesspeople, partners and customers can damage business. Increasing complexity of transactions in enterprises today, increasing use of information communication technologies and increasing crimes such as cheating, irregularities and money laundering in the enterprises in this context pose a serious threat to both the enterprises and the national economy. This is why it is important for businesses to have certain policies in place to prevent money laundering. In this study, it is aimed to measure the perceptions of corporate governance principles and ethical principles of logistics enterprises operating in the southeastern TRC3 region (Batman, Mardin, Sirnak, Siirt) and how these perceptions affect the money laundering policies with the IBM SPSS 23 program.