Hoca Nazar Hüveyda Divanı (İnceleme-metin-sözlük)
Hoca Nazar Hüveyda of divan (Observetion-text-dictionary)
- Tez No: 502174
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM KÖKTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hoca Nazar Hüveyda, Çağatayca, ses bilgisi, şekil bilgisi, metin, sözlü, Khoja Nazar Huwayda, Chaghatay Language, Phonetic, Morphological characteristics, Text, Dictionary
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 408
Özet
Hoca Nazar Hüveyda, Çağatay Türkçesinin son döneminde yaşamış ve Çağatay Edebiyatı'na büyük katkı sağlamış şairlerindendir. Bu çalışmada Hüveyda Divanı dört bölümde tetkik edilmiştir. Giriş kısmında Çağatay Türkçesi ve dönemlerine değinilmiş, Hüveyda'nın hayatı ve sanatı hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde eser dil bilgisi yönünden incelenerek ses bilgisi ve şekil bilgisi özellikleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise Divan'ın aruz ölçüsü göz önünde bulundurularak çeviri yazılı metni verilmiştir. Üçüncü bölümde Hoca Nazar Hüveyda Divanı'nın sözlüğü yer almaktadır. Sözlükte sözcüklerin hangi dilden olduğu, Divan'daki kullanım yerleri örnekler verilerek gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Khoja Nazar Huwayda is a poet who lived in period of Chaghatays Turkish language has contributed great deals to Chaghatay literature. In this study Hüveyda's Divan was examined in four sections. In the introduction section, alongside mentioning Chaghatay Turkish and its periods information's about his life is given. In the first section, by the grammatical analysis of book focused on phonetic and morphological characteristics. In the second part, there is text size and translated text of the divan. In the third section, the Dictionary of Khoja Nazar Huwayda Divan's took place. The dictionary discusses the origin of the words and where the word is used in the divan.