Öğretmenlerin örgütsel iklim algıları ile değişime direnme tutumları arasındaki ilişki
The relationship between teachers' organizationalclimate perceptions and attitudes of change resistance
- Tez No: 502250
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgüt İklimi, Okul İklimi, Değişime Direnme, Organizational Climate, School Climate, Resistance to Change
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırma; öğretmenlerin örgütsel iklim algıları ile değişime direnme tutumları arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla yapılmıştır. İlişkisel tarama modeli ile yürütülmüş olan araştırmanın çalışma evrenini 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Bolu il merkezindeki resmi ortaöğretim kurumlarında görev yapan 791 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, tesadüfi örneklem alma yöntemi ile belirlenmiş ve 424 öğretmenden veri toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, örgütsel iklim ölçeği ve değişime direnme ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonunda elde edilen veriler SPSS 20 paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis ve Spearman Rho korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, müdürlerin en çok destekleyici müdür davranışı, daha sonra sırası ile kısıtlayıcı müdür davranışı ve emredici müdür davranışı sergilediği; öğretmenlerin ise en çok meslektaşlar arası işbirlikçi öğretmen davranışı daha sonra sırası ile samimi öğretmen davranışı ve umursamaz öğretmen davranışı sergilediği bulunmuştur. Değişime direnme tutumlarına yönelik öğretmen görüşlerinin ise düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. Değişime direnme ölçeğinin alt boyutlarına ilişkin puanlar incelendiğinde en yüksek puanın duygusal tepki boyutunda, en düşük puanın ise rutini arama boyutunda olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte örgütsel iklimin emredici müdür davranışları alt boyutu ile değişime direnmenin duygusal tepki, kısa vadeli düşünme, bilişsel katılık alt boyutu ve genel olarak değişime direnme arasında; kısıtlayıcı müdür davranışları alt boyutu ile değişime direnmenin tüm alt boyutları ve genel olarak değişime direnme arasında; umursamaz öğretmen davranışları alt boyutu ile değişime direnmenin rutini arama, kısa vadeli düşünme alt boyutu ve genel olarak değişime direnme arasında pozitif yönde ve düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the relationship between teachers' organizational climate perceptions and attitudes toward change resistance. The study consisted of 791 teachers working in official secondary schools in the province center of Bolu in the academic year of 2016-2017, in the study conducted by the relational screening model. For sampling, random sampling method was utilized and accrodingly, the research was carried out with 424 teachers. Personal information form, Organizational Climate Description Scale, Resist to Change Scale were used to collect research data. The data was analyzed with SPSS 20 software and mean, standard deviation, Mann Whitney U, Kruskal Wallis and Spearman Rho correlation tests were executed to be able to analyze the data. According to the findings obtained from the study; teachers participated in the study showed respectively the highest level of participation among the sub-dimensions of organizational climate related to school principals Supportive Principal Behavior, Restrictive Principal Behavior and Directive Principal Behavior. The teachers showed respectively the highest level of participation among the sub-dimensions of organizational climate related to teachers' behavior Collegial Teacher Behavior, Intimate Teacher Behavior and Disengaged Teacher Behavior. Teachers' perceptions on the attitudes of resistance to organizational change is at low level. When the scores related to the subscales of the change resistance scale were examined, it was determined that the highest score was the emotional response dimension and the lowest score was the routine search dimension. There were a positive direction low level relationship between the Directive Principal Behavior subscale of organizational climate and the Emotional Response of Change Resistance, Short Term Thinking, Cognitive Rigidity subscale and overall change resistance; between the subdivision of Restrictive Principal Behavior and all subdimensions of change resistance and generally resistance to change; between the Disengaged Teacher Behaviors subscale and the change resisting Routine Search, Short Term Thinking subscale and the overall change resistance in general.