Monolog deneyimlemeleri
Monolog experiments
- Tez No: 502249
- Danışmanlar: PROF. CEBRAİL ÖTGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Monolog, İçsel Yaşam, Varoluş Sancısı, Resim, Görsel Günlük, Otoportre, Monologue, İnner Life, Existence Pain, Picture, Visual Dairy, Self-Portrait
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Monolog insanın kendi kendisiyle iletişimi ile gerçekleştirdiği, kendi varoluşunu en derinlerde sorguladığı, kendi gerçekliğiyle karşı karşıya kaldığı alandır. Bu yapısından dolayı edebi eserlerde ruh tahlillerini derinleştirmek isteyen yazarlar tarafından içsel yaşamı anlatma tekniği olarak kullanılır. Euripides, Shakespeare, Dostoyevski, James Joyce, Sartre, Oğuz Atay, Yusuf Atılgan, Atiq Rahimi monolog tekniğini olabildiğince kullanarak insanın gizemli iç dünyasını etkili ve çarpıcı bir şekilde sunan yazarlardandır. Monologlar ölüm, yalnızlık, iç hesaplaşma, vicdan ve öteki gibi sorunları açığa vurarak insanın varoluşsal sancılarını dolaysız olarak dışavurulmasını sağlar. Görsel Sanatlar alanında da benzer varoluş kaygılardan yola çıkarak içsel yaşamını sanat eserine dönüştüren sanatçılar vardır. Rembrandt, Kathe Kolwitz, Frida Kahlo, Nan Goldin, Sofie Calle, Elina Brotherus kendilerine dair, hayatlarına dair bütün varoluşsal sorgulamaları samimi bir şekilde eserlerine yansıtan sanatçılar arasındadır. Burada yansıtılmak istenen zamansız ve mekansız yaşanan ortak duyguların edebiyat ve görsel sanatlardaki dışavurumudur. Monolog Deneyimlemeleri adlı bu tezde; edebiyatta içsel yaşamı sunma tekniği olarak kullanılan monologdan yola çıkılarak insanın içsel yaşamı, varoluşsal sorunları ve hesaplaşmaları edebiyat, sinema ve görsel sanatlarda ki somutlaşmış hali incelenmiştir. Aynı zamanda resim ve fotoğraflardan oluşan çalışmalar ile monologun bir deneyimleme olarak kişisel çalışmalarda nasıl yer bulduğu ve konu seçimindeki önemli etkenler açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
A monologue is a field in which person achieve communication with himself, we have been questioning in our own existence most deeply, with which we are confronted with our own reality. Because of this structure, it began to be used as a technique of describing inner life in literary works by writers who wanted to deepen their soul analyzes in literature. Authors such as Euripides, Shakespeare, Dostoyevsky, James Joyce, Sartre, Oguz Atay Yusuf Atılgan, Atiq Rahimi, etc. used to present the monologue technique of the mysterious inner world as effectively and strikingly as possible. The monologue technique allows direct expression of death, loneliness, internal accountability, conscience and other problems that reveals the pain they experience in the existence of person. In the fine arts there are artists who are turned their inner life into a work of art emerged from the similar concerns of existence. Rembrandt, Kathe Kolwitz, Frida Kahlo, Nan Goldin, Sofie Calle and Elina Brotherus who are among the artists that they reflect all the existential questions about their lives in their work in a sincere way. What is the expression of common feelings that timeless and spaceless to be reflected here. This thesis named Monologue Experiments have been prepared on the basis of the monologue which was used as the technique of presenting the inner life in literature and the inner life of man and the existential problems the concreteness of the calculations in literature, cinema and visual arts are examined. At the same time how monologue reveals an experiments in personal works with composed of pictures and photographs and the important factors in selecting the topic are analyzed.