Cari açığın finansman kalitesi ve vergi politikalarının rolü: Türkiye örneği
Finance quality of current account deficit and role of tax policies: Sample of Turkey
  1. Tez No: 502274
  2. Yazar: HAKAN BAŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ARIKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Ödemeler Dengesi, Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Vergi Cennetleri, Uluslararası Ticaret Anlaşmaları, Uluslararası Ekonomik Yaptırımlar, Politik İstikrar, Sürekli Ekonomik Büyüme, Vergisel Teşvikler, Balance of Payments, Direct Foreign Investments, Tax Havens, International Trade Agreements, International Economic Sanctions, Political Stability, Sustainable Economic Growth, Tax Subsidies
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Uluslararası ticaretten bazı ülkeler alacaklı, bazı ülkeler borçlu çıkmaktadır. Bu durumun sonucunda borçlu ülkeler açısından uluslararası ticaretin finansmanı kavramı gündeme gelmektedir. Bu finansmanın teşviğinde birçok vergi politikası kullanılabilir. Cari açık ödemeler dengesinin alt hesaplarından biri olan cari işlemler hesabında görülen açığı, cari işlemler hesabı ise bir ekonominin diğer ekonomiler ile gerçekleştirmiş olduğu mal ve hizmet ticareti sonucunu ifade etmekte olup, buradaki açık bu işlemler sonucunda diğer ekonomiye karşı borçlu durumda kalındığını göstermektedir. Açığın finansmanı ise ekonomiye giriş yapan sermaye ve finans kaynakları vasıtasıyla sağlanmaktadır. Finansman kalitesi bu finansmanın vadesi ve şekline bağlı olmakta, uzun vadeli gerçekleşen finansmanın kalitesinin kısa vadeli finansmana göre daha yüksek olduğu kabul edilmektedir. Kaliteli finansmanın ödemeler dengesindeki göstergesi ise sermaye ve finans hesabında yer alan doğrudan yabancı yatırımlardır. Ödemeler dengesine ilişkin teorik çerçeve ve tanımlamaları ortaya koyarak Türkiye'de ödemeler dengesi gerçekleşmelerinin yıllar itibarıyla seyrini ekonomik büyüme verileri ile birlikte izlemek ve dönemsel değişiklikleri ayırt etmek geliştirilebilecek politika önerileri açısından faydalıdır. Tezin birinci bölümünde bu hususlar ele alınmıştır. v İçerisinde doğrudan yabancı yatırımları teşvik bağlamında değerlendirilebilecek hükümler bulunan yürürlükte olan veya geçmişte uygulanan düzenlemeler tezin ikinci bölümünde incelenmiştir. Bahse konu düzenlemeler Türkiye'de uygulanan veya geçmişte uygulanmış vergi politikalarını göstermek açısından önemlidir. Doğrudan yabancı yatırımları etkileyen çok sayıda faktör bulunmaktadır. Tezin üçüncü bölümünde Türkiye ödemeler dengesi gerçekleşmeleri de dikkate alınmak suretiyle doğrudan yabancı yatırımlar üzerinde etkili olan ve vergi politikaları ile teşvik edilebilecek olan faktörler tespit edilmiş ve bunlara yönelik vergi politikası önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In international trade, some countries are creditors and some are debtors. As a result of this situation, the concept of financing international trade comes to the fore in terms of borrower countries. Many tax policies can be used in the promotion of this financing. The current account simply represents the result of trading of goods and services that an economy has realized with other economies, and if this economy has current account deficit it clearly shows that it is owed to other economies as a result of these transactions. The financing of the deficit is provided through the capital and financial resources that enter the economy. The quality of financing depends on the maturity and shape of financing and the quality of long-term financing is considered to be higher than short- term financing. Foreign direct investment in the capital and finance account is an indication that represents the finance quality in balance of payments. Observing the trend over the years of balance of payments and economic growth results with taking into consideration the theoretical framework and definitions and discovering the periodical changes is beneficial for developing policy recommendations. The first part of the thesis deals with these issues. vii The current or past legislations which have provisions that can be assessed in the context of encouraging foreign direct investment were examined in the second part of the thesis. These legislations are important to show that tax policies which are in force or applied in the past in Turkey. There are a number of factors that affect foreign direct investment. In the third part of the thesis, the factors that are influential on foreign direct investments and which can be encouraged by tax policies have been identified by considering the balance of payments results of Turkey and tax policy proposals have been developed for them.