Claiming the Right to the City: Representations of Los Angeles in the Works of Boyle, Tobar, and Yamashita
Kent hakkını talep etmek: Boyle, Tobar, ve Yamashita'nın eserlerinde Los Angeles temsilleri
- Tez No: 502318
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA ÇÖKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kent, Mekan, Kent Hakkı, Mekan Üretimi, Los Angeles, Kent Bilinci, Direniş, Amerikan Edebiyatı, Henri Lefebvre, T.C. Boyle, Hector Tobar, Karen Tei Yamashita, City, Space, The Right to the City, Production of Space, Los Angeles, Urban consciousness, Resistance, American Literature, Henri Lefebvre, T.C. Boyle, Hector Tobar, Karen Tei Yamashita
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Günümüzde kent, küresel sermayenin birikim süreçlerinde uygulanan neoliberal politikalar açısından giderek artan bir öneme sahiptir ve bu durum kent çalışmalarına yönelik disiplinler arası ilgiyi artırmaktadır. Kentsel alanların hızla metalaştırılması, soylulaştırılması ve özelleştirilmesinin yol açtığı sorunlar ve kentlilerin yaşadığı zorlukların yanı sıra, kentli olmanın getirdiği fırsatlar da kent çalışmalarının merkezinde olan tartışma konularıdır. Kentli olma bilinci, doğru yerde ve zamanda, çatışma ve direniş mekanları üretme yoluyla önemli bir politik araç olabilmektedir. Bu tez, çağdaş Amerikan edebiyatının üç örneğine; T. C. Boyle'nin The Tortilla Curtain (1995), Hector Tobar'ın The Tattooed Soldier (1998) ve Karen Tei Yamashita'nın Tropic of Orange (1997) romanlarına bu açıdan yaklaşır ve kapitalist mekan ve gündelik hayat üretim süreçleriyle, bu koşullardan doğan bir direniş biçimi olarak kent hakkı mücadelesini üç metin üzerinden izler. İlk kez Henri Lefebvre tarafından ortaya konulan kent hakkı fikri; etnik, cinsel ve sınıfsal kimliğin sınırlarının ardında ve kentin kaynaklarına bireysel erişimin ötesinde bir anlam taşır. Kent hakkı, devrimci eylem ve değişim potansiyeli taşıyan güçlü bir çatışma alanı olarak kentin yeniden üretilmesidir. Bu fikir çerçevesinde; sanat ve edebiyat, gündelik hayattaki direnişler ve yaratıcı deneysellikle işbirliği içine girdiğinde, modern kapitalizmin baskın mekansal düzenini sarsabilir ve devrimci bir gelecek için olanaklar tasarlayabilir. T.C. Boyle'nin The Tortilla Curtain, Hector Tobar'ın The Tattooed Soldier ve Karen Tei Yamashita'nın Tropic of Orange romanlarının mekânsal çerçevesinin merkezinde yer alan kent politikası, özellikle; göç, evsizlik ve sosyal adalet konularına, Los Angeles kenti üzerinden odaklanır. Her üç roman da, bu kenti hem küresel kapitalizmin stratejik bir alanı olarak hem de iktidar mekanizmalarına karşı üretilen bir direniş mekanı olarak tasarlar ve toplumsal değişim getirebilecek ortak bir buluşma noktası olarak kent hakkı fikrine işaret eder. Neoliberal kentleşme politikalarının yansıması olarak kentin alt katmanlarında birikmekte olan gerilimin izini süren bu üç metin, kentlilik bilincinde birleşerek, kapitalist kentin yabancılaştırıcı ve ayrıştırıcı mekanizmalarına karşı yaratıcı ve devrimci bir alternatif kent yaşamını araştırır. Bu açıdan, söz konusu metinler kültür ve politika alanında geniş bir yelpazede süre gelmekte olan kent hakkı tartışmalarına önemli bir katkıda bulunmaktadır. Lefebvre'nin, alternatif kent ve gündelik hayat tasarılarında sanat ve edebiyatın oynadığı rolle ilgili fikirlerinden yola çıkan bu tez, her üç edebiyat metninin mekânsal düzlemini inceleyerek, kent çalışmaları ve edebi eleştiri alanları arasındaki bağları güçlendirmeyi ve kent hakkı tartışmalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The increasing role of the“city”in today's neoliberal policies of global accumulation, capital and wealth has received considerable attention among many urban scholars. This is because the commodification, gentrification and privatization of urban spaces pose not only great challenges and difficulties but also opportunities for the urban dweller. At the right time and place urban consciousness can raise awareness and give rise to the creation of new types of spaces -- spaces that can function as sites of contestation and resistance. This dissertation offers an in-depth study of three Los Angeles novels, T. C. Boyle's The Tortilla Curtain (1995), Hector Tobar's The Tattooed Soldier (1998), and Karen Tei Yamashita's Tropic of Orange (1997) in order to display the processes of capitalist production of space and urban everyday life that have given rise to various forms of spatial resistance, particularly, the subversive act of claiming the right to the city. First formulated by Henri Lefebvre, the right to the city is far more than the individual right to access urban resources regardless of one's ethnicity, gender and class. It is the reimagining of the city as a powerful site of contestation that holds vast potential for revolutionary action and change. In this formulation, art and literature, cooperating with everyday resistance and creative experimentation in the city, can interrupt the hegemonic spatial organization of late capitalism and open up possibilities for a revolutionary future. The spatial framework of T.C. Boyle's The Tortilla Curtain, Hector Tobar's The Tattooed Soldier, and Karen Tei Yamashita's Tropic of Orange is centered upon urban politics to deal with the compelling issues of immigration, homelessness, and social justice in the city of Los Angeles. The novels render Los Angeles as a strategic site of global capitalism as well as a contested space of resistance against power structures. By advancing the idea of the right to the city as a common ground for resistance against oppressive forces, all three writers imagine the city as having the redemptive power to change lives and bring social change. Tracing the urban tension that accumulates below the city as a reverberation of neoliberal urbanization processes, these texts coalesce around an urban consciousness that searches for a creative and revolutionary urban life against the segregating and alienating logics of capitalist city. Departing from Lefebvre's idea that art and literature bring new dimensions to urban studies in imagining alternative forms of urbanism and everyday life, the dissertation analyzes the spatiality of these three literary works in order to forge closer ties between urban studies and literary criticism and contribute to the ongoing scholarship of the right to the city.