Geri Dön

Zagara bianca, santa teresa ve kütdiken limon çeşitlerinin soğuk hava depolarında ve Ürgüp-Ortahisardaki doğal muhafaza depolarında muhafaza olanaklarının karşılaştırması

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 50249
  2. Yazar: DÖNAY TANRIKULU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İ. TAYFUN AĞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 162

Özet

XVI öz Bu araştırmada Uçkurutan'a [JPhoma tracheiphila) orta derecede dayanıklı olarak bilinen Santa Teresa ve Zağara Bianca limon çeşitleriyle, standart çeşidimiz olan Kütdiken limonunun kimyasal madde kullanılmaksızın, hutbak kağıtlara sanlı olarak, doğal ve makinayla soğutmalı depolarda muhafaza olanakları incelenmiştir. 1994-1995 yıllarında denemeye alman bu çeşitlerin bir bölümü, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'ndeki 10 °C sıcaklık ve %85 -90 oransal neme sahip makinayla soğutmalı depolarda, bir bölümü de Ürgüp-Ortahisar'daki volkanik tüf kayaların içine Ç.Ü.Z.F.Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından açılmış doğal depolarda, aralık ayı başından ağustos ayına kadar muhafazaya alınmıştır. Muhafaza süresince fiziksel ve kimyasal değişiklikler periyodik olarak alman örneklerle incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, her iki tip muhafaza deposunda da en iyi depolanabilen çeşit olarak Kütdiken bulunmuş ve Santa Teresa çeşidi de bu çeşide yakın sonuçlar vermiştir. Zağara Bianca'nm ise, istenen kalite özeliklerini ancak 5-6 ay koruyabildiği ve 10 °C'den daha yüksek muhafaza sıcaklığı istediği görülmüştür. Muhafaza süresince çürümenin çok az olması, hiçbir kimyasal madde kullanılmadan, sadece hutbak kağıtlara sarılarak muhafaza edilen limonların, difenilli kağıtlara sarılmış limonlar kadar başarıyla muhafaza edilebileceğini göstermiştir. Periyodik analizlerin bitiminde, soğukta muhafazadan sonra manav koşullarında tutulan meyvelerde kalite ve değişimleri incelemek amacıyla, her iki tip depodan alman meyveler 30 gün süreyle açıkta ve Modifıye Atmosfer (MA) ortamı sağlayan Fresha-Pac (FP) torbalarında tutulmuştur. Bu torbalarda ağırlık kaybı çok az olurken, öteki kalite özelikleri genelde olumsuz etkilenmiştir.

Özet (Çeviri)

XVII ABSTRACT In this work storability of Santa Teresa and Zağara Bianca lemon varieties which are known as moderately resistant to Mai Secco (JPhonta tracheiphila) and Kütdiken which is the standard variety in Turkey are compared from the stand point of storage without using any chemicals, in common and conventional cold stores. In 1994 and 1995, one half the lemons from each variety were wrapped in paper and stored in a cold store in the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Çukurova at 10°C and 85-90 % RH and the other half were stored in the caves dug in volcanic rocks by the Department of Horticulture, Univ. of Çukurova, in Ortahisar- Ürgüp, from December to August. Physical and chemical changes were analyzed in samples taken at several intervals. Kütdiken lemon variety was found to be the most suitable variety for storage and it is followed by the Santa Teresa variety. Different quality characteristics of Zağara Bianca were preserved for only 5-6 months, thus this particular variety will need a storage temperature higher than 10°C. The low incidence of rotten fruits indicated that lemons which were neither treated with chemicals nor wrapped in diphenyl impregnated paper could also be stored successfully just by wrapping them in non-treated thin paper. After each period of storage lemons were kept at 25-26°C to study the further quality changes. 30 fruits which were taken from each storage type were kept either in air or in Modified Atmosphere Packaging Fresha-Pac bags. Although the lemons which were kept in bags had a very limited weight loss, other quality criteria were generally negatively affected.

Benzer Tezler

  1. Farklı pancar genotiplerinde tuz stresine bağlı olarak antioksidant düzeylerinde değişimlerin araştırılması

    Investigation of changes in the antioxidant levels of different beet genotypes depending on salt stress

    MELİKE YILMAZ BOR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    BiyoteknolojiEge Üniversitesi

    Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FİLİZ ÖZDEMİR

  2. Süruri ve Hezliyyat'ı

    Süruri and his Hezliyyat

    ELİF AYAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    Türk Dili ve EdebiyatıHacettepe Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. OSMAN HORATA

  3. Türkiye'de özel sigorta sektörünün fon yaratma kapasitesi ve finans kesimindeki yeri

    The capacity of turkish insurance sector in generating funds and its position in the financial system

    MİNE NUR ALTINBAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    SigortacılıkAnkara Üniversitesi

    İşletme Bölümü

    DOÇ. DR. GÜVEN SAYILGAN

  4. XVI. yüzyılda Eski Zağra

    Stara Zagora in the XVI. century

    EMRE ATAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    TarihBalıkesir Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ZÜBEYDE GÜNEŞ YAĞCI

  5. Bir zarara birlikte sebebiyet veren birden fazla kişinin hukuki sorumluluğu

    Legal obligations of parties for the loss they cause mutually

    ELİF ŞEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    HukukGazi Üniversitesi

    Özel Hukuk Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CEMAL OĞUZ