Bir zarara birlikte sebebiyet veren birden fazla kişinin hukuki sorumluluğu
Legal obligations of parties for the loss they cause mutually
- Tez No: 298311
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Müteselsil Sorumluluk, Ortak kusur, Haksız Fiil, Dış İlişki, İç İlişki, Joint Liability, Mutual Fault, Tort, External Relationship, Internal Relationship
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Birden fazla kişi, bir zarara birlikte sebebiyet vermişlerse, 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 50. maddesinden dolayı bu zarardan birlikte sorumlu olurlar. Bu sorumluluğa doktrinde tam teselsül denmektedir. Bu çalışmadaki amacımız Borçlar Kanunu madde 50'yi detaylıca incelemektir.Çalışmamızda sırasıyla bu sorumluluğun şartları, hükümleri ve yeni Borçlar Kanunu'ndaki durumu, doktrin ve Yargıtay görüşleri de belirtilerek incelenmiştir.Müteselsil sorumluluk, bir haksız fiil sorumluluğudur. Bu nedenle sorumluluk için haksız fiil sorumluluğunda aranan unsurların varlığı gerekir. Bunlar dışında, müteselsil sorumluluk için birlikte davranan birden fazla kişi ve bu kişilerin ortak kusuru da aranmaktadır.Birden fazla kişi, ortak kusurlarıyla bir zarara sebebiyet vermişlerse, asıl fail, kışkırtıcı, yardımcı ayrımı yapılmaksızın, meydana gelen zarar sonucu hükmedilen tazminatın tamamından sorumludurlar. Zarar gören, tazminatı sorumluların hepsinden talep edebileceği gibi bir kısmından ya da sadece birinden de talep edebilir. Tazminat tamamen ödeninceye kadar, birlikte sorumluluk devam eder.Zarar verenler ise kendilerinden tazminat talep edildiğinde ortak defileri ileri sürerek tazminattan indirimi sağlayabilecekleri gibi tazminatı ödemekten de kurtulabilirler. Ortak defiyi ileri sürmek bir hak olduğu kadar da bir yükümlülüktür. Kişisel defiler hakkında farklı görüşler mevcuttur. Hâkim görüşe göre, dış ilişkide ileri sürülebilmelidir.Sorumlulardan birinin zarar görene ödeme yapması halinde, bu kişi payından fazla yaptığı ödeme oranında diğer sorumlulara başvurma hakkı kazanır. Buna rücu hakkı denir. Rücu oranını hâkim, hakkaniyete, kişilerin kusuruna ve fiilden sağladıkları yarara göre takdir eder.1 Temmuz 2012 tarihinde 6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu yürürlüğe girecektir. Çalışmamızda bu kanundaki müteselsil sorumluluğa ilişkin hükümler detaylıca anlatılmıştır. Özellikle yapılan değişiklikler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
According to the 50th article of 818 numbered Law of Obligation. if more than one person cause a harm together then they are each liable up to the full amount of the relevant obligation. This obligation is called Joint Liability in doctrine. Aim of our study is to explain the 50th clause to Code of Obligation in detail.Conditions of this obligation, judgments, and situation in the new Law of Obligations are studied, by giving doctrine and Supreme Court of Appeals decisions.Joint Liability is a tort liability. For this reason conditions required for unfair act are also required for liability. In addition, several parties acting together and contributory negligence of these parties are also required.More than one party cause a harm due to mutual fault than they are they are each liable up to the full amount of the compensation ruled due to the act, without making discrimination between the person who actually did the act, provoker, or assister. The victim can demand the compensation either from all of them, some of them or just one of them.Defendants can obtain a reduction or even waive the compensation by contesting their common defense. Contesting common defenses is both a right and an obligation. There are several different opinions on personal defenses. The most profound opinion is to contest in external relation.If one of the responsible parties makes a payment to the victim then he can refer to the other defendants because of paying more than his share. This is called rescinding. The judge decides the rescinding ratio according to equity, defects of the people and benefit they gained from the act. Timeout in rescinding is debated.New Turkish Law of Obligation is going to become effective on 1 July 2011. In this study, decisions on Joint Liability, especially changed parts, are explained in detail.