Erken çocukluk dönemindeki izleyiciye yönelik çizgi filmlerde toplumsal cinsiyetin inşası: Vikingler örneği
The construction of gender in cartoons for early chilhood audiences: The example of Vikings
  1. Tez No: 707840
  2. Yazar: MÜYESSER PINAR KUŞAKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Education and Training, Radio and Television, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, çizgi film, ataerkil, medya, erken çocukluk dönemi, Gender, cartoon, patriarchy, media, early childhood
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışma toplumsal cinsiyet rollerinin Vikingler Çizgi Filminde nasıl temsil edildiğini betimlemeyi ve değerlendirmeyi amaç edinmektedir. Bu tez, betimleme amaçlı niteliksel bir çalışmadır. Vikingler çizgi filminin amaca uygun örnekleme tekniğine uygun olarak en çok izlenen 43 tanesi örneklem olarak seçilmiştir. Filmler yazılı metne dönüştürüldükten sonra Maxqda Programı ile veriler işlenmiş, tümevarımsal tematik analiz yöntemi ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda seçilen örneklemde toplumsal cinsiyeti inşa eden ataerkil düşünce kalıplarının baskın olduğu, erken çocukluk dönemindeki izleyicinin toplumsal cinsiyet kalıplarını bazen açık seçik, bazen örtük olarak çizgi filmdeki temsiller aracılığıyla öğrenmesinin mümkün olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, çizgi filmlerin erken çocukluk dönemindeki çocukların cinsiyetçi kalıpları öğrenerek benimsemelerine ve hayatlarını bu öğrenilmiş kalıp yargılar üzerine inşa etmelerine hizmet edebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was examined how gender roles were represented in Vikings Cartoon. This thesis is a qualitative study for descriptive purposes. In accordance with the purposeful sampling technique of the Vikings cartoon, the 43 most watched ones were selected as samples. After the movies were converted into written text, the data were processed with the Maxqda Program and analyzed with the inductive thematic analysis method. As a result of the research, it has been seen that patriarchal thought patterns that build gender are dominant in the selected sample, and it is possible for the audience in early childhood to learn gender patterns sometimes explicitly and sometimes implicitly through the representations in cartoons. As a result, it has been seen that cartoons can serve children in early childhood to learn and adopt sexist stereotypes and to build their lives on these learned stereotypes.