İletişim kurabilme ölçeği kısa formunun ALS hastalarında Türkçe geçerlilik-güvenilirlik çalışması
Validity and reliability study of the general short form of the communicative participation item bank (CPIB) for als patients in Turkey
  1. Tez No: 502612
  2. Yazar: GÜLSEVİL ÇAKIRGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, ALS, İletişim Kurabilme Ölçeği, Geçerlilik, Güvenilirlik, Communication, ALS, CPIB, validity, reliability
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
“İletişim Kurabilme Ölçeği Kısa Formu”nun ALS Hastalarında Türkçe Geçerlilik-Güvenilirlik Çalışması Çalışmanın amacı; Yorkston ve ark. tarafından amiyotrofik lateral skleroz, multiple skleroz, Parkinson hastalığı ve baş-boyun kanseri olan hastaların iletişimlerini değerlendirmek amacıyla geliştirilen“İletişim Kurabilme Ölçeği Kısa Formu (CPIB)”nun ülkemizde yaşayan ALS hastaları için geçerli ve güvenilir bir araç olup olmadığını incelemektir. Araştırmanın örneklemini Haziran-Kasım 2016 tarihleri arasında, İstanbul ve İzmir'de ALS-MNH Derneği'ne kayıtlı olan 60 ALS hastası oluşturmuştur. Araştırma verileri; ALS Tanıtıcı Özellikler Soru Formu ve The General Short Form of the Communicative Participation Item Bank (CPIB) Ölçeği ile toplanmıştır. Ölçeğin dil eşdeğerliğinin sağlanması için Türkçe'ye çevirisi, geri çevirisi ve ön uygulaması yapılmıştır. Ölçeğin test-tekrar test güvenirlik katsayısı 0,99, madde toplam puan korelasyon katsayıları 0,92 ile 0,93 arasında, toplam Cronbach's alfa katsayısı 0,99 olarak bulunmuştur. Ölçeğin kapsam geçerliğini sınamak için 11 uzmandan görüş alınarak gerekli değişiklikler yapılmış, Kendall W analizi sonucu Kendall W=0,127; p=0,18 bulunmuştur. Uzmanların puanlarının istatistiksel olarak farklı olmadığı, uzmanların arasında uyum olduğu görülmüştür. Bu sonuçlara göre ölçekten herhangi bir madde çıkarılmamıştır. Araştırma sonucunda“İletişim Kurabilme Ölçeği Kısa Formu”ALS hastaları için yeterli güvenilirlik ve geçerliliğe sahip bir ölçek olarak bulunmuştur. Ölçeğin, ALS hastalarında kullanılması, Parkinson, Multiple Skleroz, baş-boyun kanseri olan hastalarda ise geçerlilik-güvenilirlik çalışmasının yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Validity and Reliability study of“The General Short Form of the Communicative Participation Item Bank (CPIB)”for ALS patients in Turkey This form is the Turkish translation of“The General Short Form of the Communicative Participation Item Bank”, that was developed by Yorkston et al. to evaluate the communication of patients with amyotrophic lateral sclerosis, head and neck cancer, multiple sclerosis and Parkinson disease. The aim of this study is to examine the validity and reliability of“The General Short Form of the Communicative Participation Item Bank (CPIB)”for ALS patients in Turkey. Sampling group of the study consisted of 60 ALS patients who were members of the ALS-MNH association from Izmir and Istanbul between June-November 2016. In the research, ALS Introductory Features Question Form and The General Short Form of the Communicative Participation Item Bank“ was used. Forward and backward translation procedure and pretest were used for translation equivalency and linguistic adaptation. Test-retest reliability coefficient and total scale Cronbach's Alpha coefficient were calculated as 0.99 and 0.99, respectively. The item-total correlation coefficients of the scale ranged from 0.92-0.93. The scale was examined by 11 experts to verify it is content validity. According to expert's suggestion modifications was implemented. Content validity index was calculated with Kendall analysis as W=0.127; p=0.018. That is, the scores of the experts are not statistically different, and it is seen that the experts are in consensus. According to these results, no item was removed from the scale. As a result it is concluded that, ”The General Short Form of the Communicative Participation Item Bank (CPIB)" was a sufficiently valid and reliable instrument for ALS patients in Turkey. It may be suggested that the scale is used for ALS patients. Further study on validity and reliability for Parkinson, MS, head and neck cancer patients is also recommended.