Savaşın doğa üzerindeki etkilerinin resim sanatına yansıması
The reflections of the impact of war on the nature on the art of painting
- Tez No: 502641
- Danışmanlar: PROF. SUAT KARAASLAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Savaş, manzara/doğa, parçalanmış ağaç, apokaliptik, resim, War, landscape/nature, ripped tree, apocalyptic, picture
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu araştırmada, 20. yüzyılda yaşanan iki büyük dünya savaşı ve günümüze dek yaşanan toplumsal olayların doğa üzerinde yarattığı etkilerin resim sanatına yansımaları incelenmiştir. 20. yüzyıldaki teknolojik savaşlar sadece büyük insan kıyımına yol açmamış, aynı zamanda doğayı da çok fazla tahrip etmiş, yaşanılmaz bir duruma getirmiştir. 20. yüzyılın son çeyreğinde Orta Doğu coğrafyasında yaşanan Körfez Savaşı ve 21. yüzyılın ilk çeyreğinde yine aynı bölgede Arap Baharı ile başlayan iç savaşlarda doğa, insana özdeş bir zarar görmüştür. Tüm bu yıkımlar ve şiddet karşısında bazı sanatçılar, toplumsal olayların doğa üzerindeki etkilerini gösteren resimler yapmışlardır. Sanatçılar, savaşın sebep olduğu doğa tahribatını ve yıkımı ya doğrudan kendi gözlemlerine başvurarak ya da başka kaynaklardan edindikleri materyallerden beslenerek manzara resmi üzerinden göstermeye çalışmıştır. Bu tez çalışmasında, farklı dönemlerde yaşamış altı sanatçı seçilmiş ve bu sanatçıların yaşam öyküleri ile birlikte konu bağlamında öne çıkan bazı örnek çalışmaları biçimsel ve öyküsel açıdan incelenmiştir. İncelenen bu altı sanatçı farklı dönemlerde ve farklı ülkelerde yaşamıştır ve resimlerinde, yaşadıkları dönemin toplumsal olaylarının doğa üzerindeki etkilerini yine yaşadıkları dönemin sanat anlayışına göre betimlemişlerdir. Resimlerde, genellikle doğanın tahrip hâli başat bir konu olarak sunulmuş ve bazen de kompozisyon içinde insan figürüne yer verilmiştir. Ancak bu figürlerin doğa biçimi içinde etkinliği yok denecek kadar azdır. Savaşın yıkıcı etkilerinin gösterildiği bu resimlerde öne çıkan nokta, manzara resminin sanatın tarihsel akışı içinden aldığı geleneksel yaklaşımların yeni bir konu bağlamında, yenilikçi bir bakış açısıyla yorumlanmış olmasıdır. Ayrıca bu resimler, savaşın toplum yaşamına ve doğaya verdiği tahribatı sorgulamak için de güçlü birer araç olmuştur. Konu bağlamında yapılan uygulamalar, tezin araştırma sürecinde incelenen sanatçıların çalışmaları ışığında yapılandırılmaya çalışılmıştır. Bu süreçte, referans alınan bazı sanatçıların çalışmalarındaki biçimsel yapı ve plastik dil, tezle ilgili yapılan uygulama çalışmalarının teknik yapılanmasında önemli veriler olarak kullanılmıştır. Bununla birlikte, yapılan araştırmalar sonucunda imgenin, ancak yaşamsal deneyimlerin bir yansıması olarak oluşması gerektiğine inanılarak, söz konusu sanatçıların plastik dilinden (biçimsel etkinliğinden) uzaklaşmadan, bireyin hayatından ve yaşadığı coğrafyanın gerçekliğinden çıkan içeriğin biçimle eş zamanlı yaratılması gerektiğine inanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the reflections of the two great world wars of the 20th century and the effects of social events on nature on the art of painting were examined. The technological wars of the 20th century have not only led to massive human slaugter, but also devastated the nature and made it uninhabitable. During the Gulf War that took place in the last quarter of the 20th century and the civil wars in the same region that started with the Arab Spring in the first quarter of the 21st century, nature suffered an identical damage to man. In the face of all this devastation and violence, some artists have made pictures that display the effects of social events on nature. Artists have tried to show the devastation and destruction of nature caused by war through landscape picture, based on their own observations or the materials provided from other sources. In this thesis study, six artists who lived in different periods were selected and some sample works of these artists which are prominent in the context of subject with their life stories have been examined from a formal and narrative perspective. These six artists lived in different periods and in different countries and depicted the effects of the social events of their period on nature based on the artistic understanding of their time as well. In the paintings, the destruction of nature is usually presented as a dominant subject, and sometimes the human figure is included in the composition. However, these figures have little effect in nature form. The highlight of these paintings, in which the destructive effects of the war are shown, is that traditional approaches landscape painting took from the historical course have been rendered in an innovative point of view in the context of a new subject. In addition, these paintings have become powerful tools for questioning the destruction of war on nature and community life. Practices made in the context of the subject have been tried to be structured in the light of the works of the artists studied in the research process of the thesis. In this process, the formal structure and the plastic language in the works of the reference artists have been used as important data in the technical construction of the application studies carried out about the thesis. That being said, as a result of the researches, it is believed that, the image must be created simultaneously with the form of the content coming from the life of the individual and the reality of the geography in which he lives, without being distanced from the plastic language (formal activity) of the artists, believing that the image must occur only as a reflection of the artist's life experiences.