Kuluçkalık hindi yumurtalarında depolama süresi ve inkübasyonda çevirme sıklığının kuluçka sonuçlarına etkileri
The effects of turning frequency in incubation and storage duration on hatching results in turkey hatching eggs
- Tez No: 502684
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ÇELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çevirme sıklığı, Depolama, Hindi yumurtası, Kuluçka, Incubation, Storage, Turkey egg, Turning frequency
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Deneme, kuluçkalık hindi yumurtalarında depolama süresi ve kuluçkada çevirme sıklığının kuluçka sonuçlarına etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Ticari bir damızlık hindi firmasından temin edilen yumurtlar 7 ve 14 gün süreyle 17 0C sıcaklıkta ve % 75 nispi nemde depolanmıştır. Daha sonra yumurtalar günde 12, 24 ve 48 kez olacak şekilde çevirme sıklığı gruplarına bölünmüştür. Depolama süresi arttıkça yumurtların ak ve sarı indeksi (%) düşmüş ve depolama süresi 7 gün olan yumurtlarda en yüksek saptanmıştır. Depolama süresi arttıkça çıkış gücü (%) ve çıkış ağırlığı (g) düşmüş ve depolama süresi 7 gün olan yumurtlarda en yüksek saptanmıştır. En iyi erken dönem ölüm oranı (%) çevirme sıklığı günde 48 kez olan yumurtalarda tespit edilmiştir. Depolama süresi arttıkça geç dönem ölüm oranı (%) ve pip ölüm oranı (%) yükselmiş ve depolama süresi 7 gün olan yumurtlarda en düşük saptanmıştır. Çalışma sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde kuluçkalık hindi yumurtlarının depolama süresinin 7 gün olacak şekilde ve kuluçkanın ön gelişim döneminde (1-24 gün) günde 48 kez çevirme sıklığında yapılabileceği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The experiment was conducted to determine the influence of turning frequency in incubation and storage duration on hatching results in turkey hatching eggs. Hatching eggs from commercial turkey breeder farm were stored 7 d and 14 d at 17 0C and 75% RH. They were divided into turning frequencies of 12, 24 or 48 times daily. The albumen and yellow index decreased with the storage duration and was the highest in eggs stored for 7 d. The fertile hatchability (%) and the body weight of hatchling (g) decreased with the storage duration and was the highest in egg stored for 7 d. Turning frequency of 48 times daily exhibited significantly better early dead (%) The late dead (%) and the pips with dead embryo (g) increased with the storage duration and were the least in egg stored for 7 d. When the results of the study are generally evaluated, it can be suggested that hatching turkey eggs can be stored for 7 days and turned 48 times a day from 1 to 24 day of the incubation period.