Aachen'lı Albert'in anlatımıyla I. Haçlı Seferi ve değerlendirilmesi
The First Crusade according to Albert of Aachen's narrative and its assessment
- Tez No: 502774
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN KAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Papa II. Urbanusus, Clermont Konsili, Kudüs, Pierre l'Hermite, Urfa Haçlı Kontluğu, Antakya Prenskriptliği, Kudüs Latin Krallığı, Albertus Aquensis, Pope Urbanusus II, Council of Clermont, Jerusalem, Pierre l'Hermite, Crusader County of Edessa, Principality of Antioch, Latin Kingdom of Jerusalem, Albertus Aquensis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Papa II. Urbanusus'un 1095 yılında Clermont Konsili sırasında yaptığı Kudüs'ü ve doğudaki din kardeşlerini Müslümanların ve Türklerin elinden kurtarma çağrısı ile I. Haçlı Seferi başlamıştır. İlk olarak keşiş Pierre l'Hermite komutasındaki düzensiz birlikler Anadolu'ya gelmiş sonrasında ise onları asillerden oluşan ana haçlı orduları takip etmiştir. Haçlılar için diğer seferlere kıyasla I. Haçlı Seferi en başarılı oldukları sefer olmuştur. Sefer sonucunda İznik Türklerin elinden alınmış, Güneydoğu'da Urfa Haçlı Kontluğu, Antakya Prenskriptliği kurulmuştur. Kudüs Müslümanların elinden alınmış ve orada da bir Kudüs Latin Krallığı kurulmuştur. Tezimizde I. Haçlı Seferi için önemli bir kaynak olan Albertus Aquensis'in Historia Ierosoliminata'nın ilk üç kitabının çevirisi yapılmış ve kitaplarda anlatılan olaylar, dönemin kaynakları ile birlikte değerlendirilmiş ve açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The First Crusade was launched in 1095 after Pope II. Urbanusus made a speech at the Council of Clermont, calling to the aid of Jerusalem and the religious fellows in the east to be liberated from Muslims and Turks. First, the irregular troops commanded by Pierre l'Hermite came to Anatolia, who were later followed by the main crusader armies composed of nobles. Compared with the other campaigns, the First Crusade was the campaign the Crusades were most successful. Nicaea (İznik) was taken from the Turks, while the Crusader County of Edessa and the Principality of Antioch were established in Southeastern Anatolia. Jerusalem was taken from Muslims and the Latin Kingdom of Jerusalem was established there. In our thesis, the first three books of Albertus Aquensis' Historia Ierosoliminata, which is the most important source for the First Crusade, were translated into Turkish, and the events described in the books were evaluated together with the sources of the period and tried to be explained.