Bazı ütopyalarda özgürlük - ahlak ilişkisi
Freedom and morality relationship in some utopias
- Tez No: 502808
- Danışmanlar: PROF. NAİM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ütopya, distopya, özgürlük, ahlak, sorumluluk, devlet
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bazı ütopyalarda özgürlük – ahlak ilişkisini irdelediğimiz bu çalışma, istenilen ütopyalardan Platon'un Devlet adlı eseri, Farabi'nin El – Medinetü'l Fazıla (İdeal Devlet) adlı eseri, İbn Tufeyl'in Hayy bin Yakzan adlı eseri, Thomas Morus'un Ütopya adlı eseri, Tommaso Campanella'nın Güneş Ülkesi adlı eseri ve Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya adlı eseri ile George Orwell'ın 1984 adlı eserinde insanın eylemlerinin özgürlük ve ahlak ile ilgisi incelenmiştir. Çalışmamızın giriş bölümünde genel olarak ahlak ve ahlaktan maksat açıklanmıştır. Birinci bölümde, çalışmamıza inceleme konusu edindiğimiz ütopik eserlerde ahlaki kavramlar ve özgürlük ele alınmıştır. İkinci bölümde ise bu ütopyalarda özgürlük ve kurumlar ahlakının mahiyeti irdelenmiştir. Sonuç kısmında, ele alınan yukarıdaki ütopyaların bir değerlendirmesi ve ütopik yazın ile ilgili yapılacak çalışmalar için tavsiyelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study analyzed about freedom and morality relation in some utopias that Plato's Republic, Farabi's El-Medinetü'l-Fazıla, IbnTufail's Hai bin Yaqzan, Thomas Morus's Utopia, Tommaso Campanella's The City of the Sun, Aldous Huxley's Brave New World and George Orwell's1984. The introduction part analyzed, 'morality'and the purpose of morality definitions in my treatise. The first part includes, freedom and morality notions in utopias. In the second part, I studied freedom and morality institutions relation of utopias. At the end of the study, there is a estimation and critiques about modern and Islamic utopias, and advices to others who studies utopic literature. KeyWords: Utopia, distopia, freedom, morality, responsibility,republic.