Ukrayna tarihi romanlarında Türkçe alıntı sözcüklerin kullanımı
The usage of Turkish loan words in Ukrainian historical novels
- Tez No: 502822
 - Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM DAŞDEMİR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Ukraynaca, Türkçe, tarihî roman, alıntı sözcük, etimoloji, ödünçlenme, kaynak dili, Ukrainian, Turkish language, historical novel, loanwords, etymology, borrowing, source language
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 298
Özet
Hazırlamaya çalıştığımız“Ukrayna Tarihî Romanlarında Türkçe Alıntı Sözcüklerin Kullanımı”adlı yüksek lisans tezinde yetmiş eserden hareketle tespit ettiğimiz alıntı sözcüklerin etimolojik açıklamaları ve Ukraynacadan Türkiye Türkçesine aktarılan örnek cümleler beraber verilmiştir. Ayrıca bulduğumuz 468 tane alıntı kelime, unvan ve meslek adları, askerî terimler, dinî terimler, yemek isimleri, giysi adları, yer adları, hayvan adları ve diğer egzotik alıntılar sekiz grup olmak üzere tasnif edilmiştir. Kabul edilebilir etimolojik izahlara sahip olmayan sözcüklere etimolojik listede yer verilmemiştir. Fakat dilbilimciler tarafından Türkçe alıntı olarak kabul edilen Arapça, Farsça, Yunanca ve İtalyanca gibi dillerden Türkçe aracılığıyla Ukraynacaya girmiş kelimelere bu çalışmada yer verilmiştir. Günümüz Türkçesinde ve lehçelerinde kullanılmayan ya da nadiren kullanılan alıntı sözcükleri tespit etmek için birçok Türkçe sözlükten yararlanılmıştır. Analiz bölümünde romanlarda yer alan alıntı kelimelerinin geçirdiği ses değişikliklerine de değinilmiştir. Seçtiğimiz romanların çoğunda da tarih boyunca Ukrayna-Türk ilişkilerinin en önemli temas noktaları hakkında bilgilere yer verilmiştir. Araştırma kısmının dışında Ukrayna tarihi ve Ukraynaca, Ukrayna tarihî roman yazarları, UkraynaTürkiye ilişkileri konusunda kısa bilgiler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The submitted master thesis called The Usage of Turkish Loan Words in Ukrainian Historical Novels focuses on borrowings selected from seventy works of literature with their etymological analysis and example sentences translated from Ukrainian to Turkish language. Besides that, identified 468 loanwords were classified into eight groups: title and job names, military terms, religious terms, food names, clothes names, place names, animal names and other exotic names. Loanwords that haven't clear etymological explanations were taken away from out list. Nevertheless words originated from Arabian, Persian, Greek and Italian that came into Ukrainian through Turkish language and approved by linguists like Turkish loanwords are presented in our work. Many Turkic vocabularies were examined in order to detect loanwords that aren't or rarely present in modern Turkish language. In research part of the thesis phonetical changes of Turkish loanwords in Ukrainian also were analysed. Many of selected novels show us the most important historical points of the Ukraine-Turkey relations. In addition, besides data received through the research, we provided our work with short knowledge about Ukrainian history, language, authors of historical novels and Ukraine-Turkey relations.