Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran gebelerin prekonsepsiyonel bakım durumlarının değerlendirilmesi
Assessment of preconseptional care status of pregnant women attending to obstetrics and gynecology department of Ktu Medical Faculty Farabi Hospital
  1. Tez No: 502830
  2. Yazar: SELMAN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: prekonsepsiyonel bakım, gebe, birinci basamak sağlık hizmetleri, folik asit, preconceptional care, pregnancy, primary health care, folic acid
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmada gebelerin gebelik öncesi bakım durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç Yöntem: Bu araştırma, kesitsel, tanımlayıcı nitelikte bir araştırma olup, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda Temmuz 2017 ile Aralık 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmaya polikliniğe başvuran 207 gönüllü gebe dâhil edilmiştir. Katılımcılara, sosyodemografik özelliklerini ve prekonsepsiyonel bakım durumlarını değerlendiren, 40 sorudan oluşan, araştırma ekibi tarafından hazırlanmış anket yüz-yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan gebelerin yaş ortalaması 30,8 ± 5,7 yıl idi. Gebeliklerin %70,5'i (n= 146) planlı idi.“Sağlık çalışanları tarafından, 'Önümüzdeki bir yıl içinde gebe kalmayı düşünüyor musunuz?' şeklinde bir soru yöneltildi mi?”sorusunu katılımcıların %17,9'u (n= 37)“Evet”olarak cevapladı. Katılımcıların %34,8'i (n= 72) gebelik planlamadığı dönemde korunma yöntemleriyle ilgili hekimlerden bilgi almıştı. Folik asit kullananların % 26,1'i (n= 48) folik aside gebelik öncesinde başlamış, %29,5'inin (n= 61) bilinen bir kronik hastalığı mevcuttu. Kronik hastalık öyküsü olanlardan, prekonsepsiyonel dönemde, hastalığın kontrol altında olması gerektiği ile ilgili bilgilendirmede bulunulanların oranı %62,9 (n= 39) idi. Katılımcılara yöneltilen 'gebelik öncesi bakımı nereden almak istersiniz' sorusuna katılımcıların % 58'i, kadın hastalıkları ve doğum uzmanından, %38,2'si aile hekimden, %2,9'u kitap/internetten, %1'i televizyondan cevabını verdi. Sonuç: Çalışmamızda gebelerin prekonsepsiyonel bakım parametreleri açısından düşük oranda danışmanlık aldıkları sonucuna varılmıştır. Bu sonucu doğurganlık çağındaki her kadına prekonsepsiyonel bakım verilmesi konusunda öncelikli muhataplar olan aile hekimlerinin gündemine taşıyacak çalışmalara ve projelere olan ihtiyaç büyüktür.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to evaluate the preconceptional care status of pregnants. Material method: This research is a cross-sectional, descriptive study that was performed between July 2017 and December 2017 at Karadeniz Technical University Faculty of Medicine Department of Obstetrics and Gynecology. 207 volunteer pregnant women were included in the study. Participants were administered a questionnaire, prepared by researchers, consisting of 40 questions that assessed participants' sociodemographic characteristics and preconceptional care situations with a face-to-face interview technique. Findings: The mean age of the 207 pregnants was 30.8 ± 5.7. Scheduled pregnancy rate was 70.5% (n= 146) of the participants. The rate of the participants who answered the question“Were you asked ”Do you intend to conceive in the next one year?“ by healthcare professionals”as“Yes”was 17.9% (n= 37). 34.8% of the participants (n= 72) had information from the physicians regarding the prevention methods during the period when they didn't plan pregnancy. 26.1% (n= 48) of folic acid users started folic acid before pregnancy and 73.9% (136) of them started folic acid after getting pregnant. 29.5% (n= 61) of the participants had a known chronic disease. The rate of getting informed about the necessity of controlling the disease when planning a pregnancy was 62.9% (n= 39). Answers for the question“From whom do you want to get preconceptional care?”were from gynecologists and obstetricians with 58% from the family physicians with 38.2% from the book / internet with 2.9% from television with 1%. Conclusion: In our study, we concluded that the pregnant women get counseling low in terms of preconceptional care parameters. There is a great need for studies and projects that bring up this result to agenda of family physicians who are primer interlocutors in giving preconceptional care to every woman in reproductive age.