2002-2010 yılları arasında Farabi Hastanesi'nde erişkin hastalarda uygulanmış olan böbrek biyopsilerinde gözlenen glomerulonefritlerin dağılımı
Spectrum of glomerulonephritis observed in native renal biopsies in adults between 2002-2010 in Farabi Hospital
  1. Tez No: 319286
  2. Yazar: LEYLA KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. R. KÜBRA KAYNAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek biyopsisi, endikasyonlar, glomerulonefrit, Renal biopsy, indications, glomerulonephritis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETAmaç: Bu çalışmanın amacı; böbrek biyopsilerinin incelenerek, yaş, cinsiyet, klinik endikasyon ve böbrek fonksiyonlarına göre renal hastalıkların histopatolojik tanıya dayalı görülme sıklığının belirlenmesi ve klinik ile histopatolojik bulgular arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir.Gereç Yöntem: KTÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Kliniği'nde retrospektif olarak yapılan çalışmaya, 2002-2010 yılları arasında perkütan böbrek biyopsisi yapılan ve klinik bilgilerine ulaşılabilen erişkin 113 hasta alındı. Transplant böbrek biyopsileri, klinik bilgilerine ulaşılamayan olgular çalışma dışı bırakıldı. Böbrek biyopsisi endikasyonları; nefrotik sendrom (NS), nefrotik düzeyde olmayan proteinüri (NDOP), nefrotik düzeyde proteinüri (NDP), akut nefritik sendrom (ANS) (fokal ve diffüz ANS), izole hematüri, akut böbrek yetersizliği (ABY) olarak tanımlandı. Biyopsi yapılan renal hastalıklar; glomerulonefritler (GN) (primer ve sekonder GN), tübulointerstisyel hastalık (TİH), vasküler nefropati, yaygın glomeruloskleroz(YGS)&son evre böbrek hastalığı(SDBH) ile uyumlu ve sınıflandırılamayan glomerulonefrit(SGN)&tanı konulamayan patoloji(TKP) şeklinde sınıflandırıldı. Hastaların klinik ve patolojik bulguları, yaş ve cinsiyete göre karşılaştırıldı.Bulgular: Toplam 113 böbrek biyopsisi incelendi. Ortalama glomerul sayısı 11.68 ±7.195(0-33) olarak bulundu. Olguların %67.2'si erkek, %32.8'i kadındı. Erkek/kadın oranı 2.05:1 olarak bulundu. Olguların genel yaş ortalaması 43.99±15.402(18-81 yaş) yıl olarak saptandı. Böbrek biyopsisi yapılan hastalarda en sık GN'ler (%77) tespit edildi. Primer GN oranı, sekonder GN'den daha yüksekti. En sık biyopsi endikasyonu NS (%43.4), takiben NDOP (%22.1), ANS (fokal+diffüz) (%14.1), NDP (%13.3), ABY (%7.1) olarak bulundu. Primer GN'ler arasında en yaygın iki tanı %21.9'u FSGS ve %21.9'u MGN olarak bulundu. Takiben 13.7'si MPGN, %12.3'ü IgAN, %12.3'ü MezPGN, %5.5'i MDH, %5.5'i PSGN, %2.7'si KrGN, %2.7'si KresGN, %1.4'ü FokalPGN oluşturmuş olduğu bulundu. En sık saptanan sekonder GN, amiloidoz (%50) olarak bulunmuştur. Takiben sırasıyla, diyabetik nefropati (%28.6), lupus nefriti (%14.3), myelom böbreği (%7.1) olarak bulundu. Çalışmaya alınan böbrek biyopsilerinin tamamı değerlendirildiğinde, komplikasyon oranı düşüktü (%7.1). Majör komplikasyon gelişmedi.Sonuç: Merkezimizde, 8 yıllık dönemde yapılan böbrek biyopsilerini retrospektif olarak incelediğimiz çalışmanın sonuçları, literatürdeki uzun süreli, çok merkezli ve geniş biyopsi serilerini içeren çalışmalar ile uyumludur. Biyopsi ile kanıtlanmış böbrek hastalıkların prevalansı önemli ölçüde ırk, yaş, coğrafi bölge, sosyoekonomik koşullar ve böbrek biyopsisi endikasyonlarına göre değişmektedir. Böbrek biyopsisi ile tanı konulan ve ülkemizde KBY'nin önemli nedenlerinden biri olan glomeruler hastalıklarda güvenilir prognostik bilgi için takip süresi çok uzun, çok merkezli ve prospektif bir araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYAim: The aim of this study is to investigate the frequency of renal diseases according to age, sex, clinical renal biopsy indications and renal functions based on histopathological diagnosis and the correlation between clinical and histopathological signs.Materials and methods: The study was performed retrospectively in the Nephrology Department of Karadeniz Techinel University Medical School. One hundred thirteen adult patients, whose percutaneous renal biopsy was performed between 2002-2010 and whose clinical records were accessible were included in the study. The biopsies of transplant kidneys and the patients whose records were inaccessible have not been included. Renal biopsy indications were as; nephrotic syndrome, nonnephrotic proteinuria, nephrotic proteinuria, acute nephritic sydrome (focal and diffuse), isolated hematuria and acute renal failure. Renal diseases because of which biopsy performed, classified as glomerulonephritis (primary and secondary), tubulointerstial diseases, vascular nephropathy, widespread glomerulosclerosis & end stage renal disease and unclassified glomerulonephritis & nondiagnostic pathology. Clinical and pathological findings were compared according to age and sex.Results: A total of 113 biopsies were analyzed. The mean glomerulus number was 11.68 ±7.195 (range, 0-33). All the patients, 76 (67.2%) were male and 37(32.8%) were famele. The male to female ratio was 2.05:1. The mean patient age was 43.99±15.402 (range, 18-81) years. Glomerulonephritis was the commonest diagnosis 77% of all biopsies. The ratio of primary glomerulonephritis was higher than secondary glomerulonephritis secondary glomerulonephritis. The most common indications of renal biopsy were nephrotic syndrome (43.4%) followed by isolated nonnephrotic proteinuria (22.1%), acute nephritic sydrome (focal and diffuze) (14.1%), isolated nephrotic proteinuria (13.3%) and acute renal failure (7.1%). Among the primary glomerulonephritis cases, the most common two diagnosis were focal segmental glomerulosclerosis (FSGS; 21.9%) and memmbranous glomerulonephritis (MGN; 21.9%), followed by membranoproliferative glomerulonephritis (MPGN; 13.7%), IgA nephropathy (IgAN; 12.3%), mesengioproliferative glomerulonephritis (MesPGN 12.3%), minimal change disease (MDH; 5.5%), post infectious glomerulonephritis (5.5 %), chronic glomerulonephritis (2.7%), crescentic glomerulonephritis (2.7%), focal glomerulonephritis (1.4%). The most common secondary glomerulonephritis was amyloidosis (50%), followed by diabetic nephropathy (28.6%), lupus nephritis (14.3%), Myeloma kidney (7.1%). When all the renal biopsies were considered, the ratio complications (7.1%) were low. The major complications didn?t occur.Conclusion: The result of the study in which renal biopsies, performed during a 8 years period in our study was correlated with long period, multicenter and large biopsy series literature. The prevalence of biopsy-proven renal disease varises considerably according to race, age, geographic areas, socioeconomic conditions, and indications for renal biopsy. Multicenter, long-period, prospective studies should be done to achieve reliable prognostic datas about glomerular diseases that are diagnosed with renal biopsy and the common causes of end stage renal diseases in Turkey.