Decadence kavramı bağlamında postmodern medya kültürüne Nietzsche'ci açıdan bir yaklaşım
A Nietzschian look at the postmodern media culture in the context of decadence concept
  1. Tez No: 502833
  2. Yazar: AYDIN KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KÖSE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, İletişim Bilimleri, Philosophy, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Nietzsche, decadence, postmodernizm, medya, kültür, ahlak, Nietzsche, decadence, postmodernism, media, culture, morality
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 444
Özet
Decadence'la mücadelesini felsefesinin merkezine koyan Alman düşünür Friedrich Nietzsche, yaşadığı dönemde birçok kurumu eleştirerek decadence olarak nitelemiştir. Nietzsche'nin yaklaşık yüzyıl önce kendi çağının ahlak ve kültür sistemine yönelik yaptığı eleştiriler ve eleştirisinin merkezine aldığı decadence kavramı bu çalışmanın temel izleği olarak ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, Nietzsche'nin çağına yönelik sosyo-kültürel ve ahlaksal eleştirilerine yön veren kavram ve argümanlar ekseninde postmodern medya kültürü içeriklerinin eleştirel bir analizini yapmaya çalışmaktır. Bu açıdan çalışmanın birinci bölümünde Nietzsche'ci felsefenin temel kavramları irdelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde postmodern felsefenin dokuz önemli ismi Nietzsche'ci perspektifin tümleyenleri olarak ele alınmıştır. Bu düşünürlerin kendi çağlarına yönelik yaptıkları eleştiriler geniş biçimde tartışılarak, çalışmanın üçüncü bölümü için gerekli teorik zemin oluşturulmak istenmiştir. Çalışmanın analitik çerçevesini oluşturan üçüncü bölümde ise, günümüz postmodern medya söylemi ve içerikleri ayrıntılı biçimde incelenerek olası decadence durum ve unsurlar teşhis edilmeye çalışılmıştır. Analizi hedeflenen medya program içerikleri söylem analizi ve göstergebilimsel yöntem aracılığıyla, amaçlı tabakalı örneklem üzerinden analiz edilmiştir. Görsel medyadaki gösterge dizgelerinin incelenmesinde göstergebilim, sözel ve metinsel içeriklerin incelenişinde ise söylem çözümlemesi yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Putting his combat against decadence into the center of his philosophy, the German thinker Friedrich Nietzsche criticized many institutions and defined them as decadence. The“decadence”concept and the criticisms He made against the moral and cultural system of his time nearly a hundred years ago are central to this study. This study aims to make a critical analysis of the contents of the postmodern media culture in the context of the concepts and arguments of Nietzsche against the cultural and moral structure of his time. To this end, the first part of the study examines the basic concepts of his philosophy .The second part of the study deals with the nine outstanding names of the postmodern philosophy as the complements of his perspective. By deeply scrutinizing these philosophers' criticisms against their own time, the necessary theoretical ground was formed for the third part of the study. In the third part, which is the analytical frame of the study, today's postmodern media discourse and contents were analyzed in detail, and possible decadence situations and items were tried to be identified. The target media program contents were analyzed by discourse analysis and semiotic methods. Layering technique was used. Semiotics was utilized while analyzing semiotic systems in the visual media, and discourse analysis was used for the analysis of verbal and textual contents.