Post sanatın duygu ve düşünce bağlamında imgesel dönüşümü
The imaginary transformation of post art in the context of emotion and thought
  1. Tez No: 782209
  2. Yazar: SEDEF ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. MUSA KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Post Sanat, Modernizm, İmge, Duygu, Düşünce, Kültür, Birey, Kavram, Post Art, Modernism, Image, Feeling, Thought, Culture, Individual, Concept
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Sanatçının içsel değerler zenginliği ile duygularını yapıtına aktarabilme becerisi, aynı zamanda düşünsel bir sürecin de ürünü olmuştur. Sanat aynı zamanda düşüncelerimizin, gerçeklerimizin ve değerlerimizin bir ürünüdür ve hayatımızdaki en önemli unsurlardan biridir. İşlevsellik, yaşamdaki işlevlere ve gereksinimlere göre farklı konsantrasyonları öne çıkarmıştır. İmgeselleşme süreci de bu durumdan etkilenmiş ve somut bir bağlantı kurulması gerektiğinde sanatın duygu ve düşünce nesneleriyle birlikte dönüşüme uğramıştır. İmgelerin kendilerini tamamen“aslolan ve öz”bir şey olarak sunmalarından bahsetmek zorlaşmıştır. Endüstriyel kapitalizmin gelişimi kentlerin giderek büyüyüp gelişmesine yol açmış, yeni ulaşım ve iletişim araçlarını beraberinde getirmiş, bir önceki çağda belki hayal bile edilemeyecek yenilikler insan yaşamına bir yandan yeni kolaylıklar, öte yandan beklenmedik yan etkiler getirmiştir. Günümüzde sanatın ölümü fikrini tartışırken, çağdaş sanatı ve onu hazırlayan dönemi üreten süreçleri, çevrenin gereksinimlerini, eseri yaratan sanatsal zihni ve sanatçının zihninin ne olduğu araştırılmıştır. Farklı bir mekanizmanın belirleyicileri çevresinde gelişen bir yaratım, başka bir alanda yeni bir formda ortaya çıkıp farklı bir düşünce tarzını harekete geçirmiştir. Sanat yapısının en derinden sarsıldığı II. Dünya Savaşı ardından imgenin aldığı en önemli anlamlardan biri; neyi yansıttığından çok –kim, -ne tarafından sorularının cevapları olmuştur. Çağdaş ve modern sanat objeyi ortaya koymuştur. Bu objenin biçimini, mekânla objenin ilişkisini, canlı, cansız, somut, soyut, mimesis, katharsis gibi niteliklerle objenin işlevselliğini kapsamıştır. Çağdaş sanat, dönem boyunca bazı hareketlerin etkisiyle disiplinler arasıdır ancak postmodernitenin en göze batan sorunu, tüketim hızı ve bunun sürekli metalaştırılmasıdır. Postmodern sanat, modernizmi veya sonraki fenomenleri reddetme çabasıyla başlayan bir dizi sanat hareketini tanımlar. Çağdaş sanatçı, çoğu zaman bu sorunu, eseri ve sanatçı kimliğinin oluşumu için güçlü bir gerekçe bularak çözmeye çalışır, göstergeler, imgeler ve göstergeler kullanarak gizli anlam katmanları ve derin felsefi alt metinler yaratmaya çalışır. Bir sanatçının imgesiyle temas kurmanın, imgenin asıl izdüşümünü edinebilmek için aynı yolda yürümek, aynı şeyi hissetmek, hâkim olmak gereklidir. Çokkültürlülüğün postmoderne yansıttığı durum iste sanatçının bireyselliğinin yükselişidir. Çokkültürlülük içerisinde imgelerini üretmeye devam eden sanat, evrensel bir oluşum içerisinde bulunamayacağı için metalaşmaya başlamıştır. Post sanatın kendisi bir meta değildir ancak içerisinde meta anlatılar barındırmıştır. Evrensel doğruların varlığında, genel doğrunun içinde kimliğini kabullenen ya da kabullenmese dahi haykıramayan insanın, bu doğruların yıkıldığı dönemde kendi bireysel varlığının bilgilerini paylaşması post sanatın en önemli hareketlerinden olmuştur.
Özet (Çeviri)
The artist's ability to transfer his feelings to his work with the richness of inner values has also been the product of an intellectual process. Art is also a product of our thoughts, facts and values and is one of the most important elements in our life. Functionality has highlighted different concentrations according to the functions and needs in life. The process of imagization has also been affected by this situation and has undergone transformation together with the feeling and thought objects of art when a concrete connection needs to be established. It has become difficult to talk about the fact that images present themselves completely as something“original and self”. The development of industrial capitalism, cities are increasingly caused it to grow and prosper, and new tools for transportation and communication have brought in a previous era, perhaps unimaginable human life on the one hand, innovations, new facilities, on the other hand, has unexpected side effects. While discussing the idea of the death of art today, the processes that produce contemporary art and the period that prepares it, the requirements of the environment, the artistic mind that creates the work and what the artist's mind is have been investigated. A creation that has developed around the determinants of a different mechanism has emerged in a new form in another field and activated a different way of thinking. It was during World War II that the structure of art was most deeply shaken. One of the most important meanings that the image took on after the World War II was the answers to the questions of –who, -by what, rather than what it reflected. Contemporary and modern art has revealed the object. This includes the form of the object, the relationship of the object with space, the functionality of the object with qualities such as animate, inanimate, concrete, abstract, mimesis, katharsis. Contemporary art is interdisciplinary due to the influence of some movements throughout the period, but the most glaring problem of postmodernity is the Decadence of consumption and its constant commodification. Postmodern art describes a series of art movements that began with an effort to reject modernism or subsequent phenomena. The contemporary artist most often tries to solve this problem by finding a strong justification for his work and the formation of the artist's identity, tries to create hidden layers of meaning and deep philosophical subtexts using indicators, images and indicators. In order to establish contact with the image of an artist, to acquire the actual projection of the image, it is necessary to walk on the same path, to feel the same thing, to master. The situation that multiculturalism reflects on postmodern is the rise of the artist's individuality. Art, which continues to produce its images within multiculturalism, has started to become commodified because it cannot be found in a universal formation. Post art itself is not a commodity, but it has contained meta-narratives. In the presence of universal truths, a person who accepts his identity in the general truth or who cannot scream even if he does not accept it, sharing the information of his individual existence during the period when these truths were destroyed has been one of the most important movements of post-art.