Geleneksel halter antrenmanıyla kombine edilen pliometrik ve çekiş antrenmanlarının kuvvet ve performans üzerine etkileri
Effects of plyometric and pull training combined with traditional weightlifting training on strenght and performance
- Tez No: 502840
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ŞENTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Halter, Koparma, Silkme, Pliometrik, Çekiş, Weightlifting, Snatch, Clean&Jerk, Pliometrics, Pull
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
İnce, İ. Geleneksel Halter Antrenmanıyla Kombine Edilen Pliometrik ve Çekiş Antrenmanlarının Kuvvet ve Performans Üzerine Etkileri. Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Programı, Doktora Tezi, Kütahya, 2018. Bu çalışmanın amacı, geleneksel halter antrenmanıyla kombine edilen pliometrik ve çekiş antrenmanlarının kuvvet ve performans üzerine etkilerini incelemektir. Yaşları 15-17 yıl arasında değişen 34 genç halterci, 3 antrenman grubuna (çekiş, pliometrik ve kontrol) rastgele ayrılmıştır. Toplam 8 hafta süren çalışmada, gruplar haftada 6 gün antrenman yapmış, çekiş ve pliometri grubu çalışmanın amaçları doğrultusunda hazırlanan antrenmanları, salı ve perşembe günleri antrenman programına ilave olarak uygulamıştır. Ön test ve Son test koparma, silkme, vücut kompozisyonu, skuat, sırt kuvveti, biyomekanik ve dikey sıçrama ölçümlerinde standartlaştırılmış etki büyüklüğü (Cohen's) 0.35'i aşan bir etkinin olasılığını analiz etmek için Büyüklüğe-dayalı çıkarımlar (Magnitude-based inferences) yöntemi kullanılmıştır. Kontrol grubunun koparma ve silkme toplam performansına artış olasılığının daha yüksek olduğu görülmüştür (d=0.443). Çekiş grubunun sırt kuvveti artış olasılığının yüksek olduğu (d=0.422), çoklu sıçrama anaerobik güç (d=-0.359) ve çoklu sıçrama reaktif kuvvet indeksinde ise azalma olasılığının daha yüksek olduğu (d=-0.375) görülmüştür. Pliometrik grubun aktif sıçrama (d=0.376), çoklu sıçrama (d=0.672) ve çoklu sıçrama ortalama anaerobik güç artış olasılığının daha yüksek olduğu (d=0.362), kontrol grubunun ise derinlik sıçrama azalış olasılığının (d=-0.403) daha yüksek olduğu görülmüştür. Biyomekanik ölçümlerde çekiş hareketinde kontrol grubunda kuvvet artış olasılığının daha yüksek olduğu (d=0.368), zirve hızda ise azalma olasılığının daha yüksek olduğu (d=0.699), Kontrol Grubu ve Pliometri Grubu'nun sabit koparma hareketinde sırasıyla (d=-0.676/-0.48), ve teknik koparma hareketinde (d=-0.714/0-604) olmak üzere bar zirve hızlarının azalma olasılığının daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, geleneksel antrenman programıyla kombine edilen pliometrik ve çekiş antrenmanları bazı kuvvet özelliklerini iyileştirmektedir fakat kaldırış performansını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle müsabaka dönemi antrenman programlarının baskın olarak yarışma hareketlerini içermesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT İnce, İ. Effects of Plyometric and Pull Training Combined With Traditional Weightlifting Training on Strenght and Performance. Dumlupınar University Institute of Health Sciences, Physical Education and Sports Program, PhD Thesis, Kütahya, 2018. The aim of this study is to examine the effects of pull exercises and pliometric exercises combined traditional weightlifting training program on strenght and performance. 34 young weightlifters, ages (15-17 years), were randomly allocated in 3 training groups of 8 weeks (pull, pliometric and control). The Pull Group trained the 4 pull exercises added to the traditional training program for 2 days a week. The Pliometry Group trained the 4 pliometric exercises added to the traditional training program for 2 days a week, while the control group only trained the traditional training program. Magnitude Based Inference (Cohen's d) were used for pre-test and post-test standardized changes in the biomechanical measurements and vertical jump measurements, snatch, clean and jerk, total, body composition, squat, back strength. The control group was found to be more likely to increase snatch and clean & jerk total performance (d=0.443). The probability of increase in back strength (d=0.422), 30sec Repeated Jump Anaerobic Power (d=-0.375), and 30sec Repeated Jump Reactive Strenght Index (d=-0.359) was found to be higher in the pull group. In the pliometric group, the probability of increasing Counter Movement Jump (d=0.376), 30sec Repeated Jump (d=0.672) and 30sec Repeated Jump Anaerobik Power were higher (d=0.362). In the biomechanical measurements, the probability of increasing the force in the control group was higher (d=0.368) and the probability of decrease in peak velocity was higher (d=0.699). Also it was found that the barbell velocities were more likely to decrease in the power snatch (d=-0.676 / -0.48) and Full Snatch (d=-0.714 / -0.604) of the Control Group and Pliometry Group. As a result, pliometric exercises and pull exercises added to the traditional training program improve some of the strength characteristics but negatively impact weightlifting performance. For this reason, it can be considered that competition training programs are dominated by competition exercises.