Ceviz yaprakbitleri, Chromaphis juglandicola (Kaltenbach) (Hemiptera:Aphididae) ile Panaphis juglandis (Goeze) (Hemiptera:Callaphididae) üzerinde beslenen Chrysoperla carnea (Stephen) (Neuroptera:Chrysopidae)'nın avcılık potansiyelinin belirlenmesi
Determination of predation rates of Chrysoperla carnea (Stephen) (Neuroptera:Chrysopidae) fed on walnut aphids, Chromaphis juglandicola (Kaltenbach) ((Hemiptera:Aphididae) and Panaphis juglandis (Goeze) (Hemiptera:Callaphididae)
- Tez No: 502911
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EVİN POLAT AKKÖPRÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceviz yaprakbitleri, Popülasyon parametreleri, Predasyon oranı, Yaşam çizelgesi, Life table, Walnut aphids, Population parameters, Predation rate
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ceviz küçük yaprakbiti (Chromaphis juglandicola (Kalt.) (Hem.:Aphididae) ve ceviz yeşil yaprakbiti (Panaphis juglandis) (Goeze) (Hemiptera: Callaphididae) Van gölü havzasında önemli zararlılarıdır. Bu çalışmada; zararlıların en önemli avcılarından biri olan Chrysoperla carnea (Stephen) (Neuroptera: Chrysopidae)'nın Chromaphis juglandicola ile beslenmesine dayalı popülasyon büyüme oranını ve avlanma oranı parametreleri belirlenmiştir. Ayrıca 25± 1 0C, 65±5% nem ve 16:8 (L:D) h (5.000 lux) ışıklanma süresi koşullarında Chrysoperla carnea'nın C. juglandicola ve P. juglandis arasındaki besin tercihi araştırılmıştır. Yaşam çizelgesi parametreleri yaş ve döneme bağlı iki eşeyli yaşam çizelgesi yöntemine göre hesaplanmıştır.Popülasyon parametrelerinin varyans ve standart hataları TWOSEX-MS Chart bilgisayar programı kullanılarak“Bootstrap method”una göre hesaplanmıştır. Chromaphis juglandicola ile beslenen C. carnea'nın kalıtsal üreme yeteneği (r), popülasyonun artış oranı (λ), net üreme gücü (R0) ve ortalama döl süresi (T) sırasıyla 0.0723 gün-1, 1.0750 gün-1, 62.48 yumurta/generasyon ve 57.16 gün, olarak belirlenmiştir. Bulguların C. carnea tarafından Panaphis juglandis ve Chromaphis juglandicola'nın biyo- kontrollerindeki olası etkileri tartışılmıştır. Elde edilen sonuçlar yaprakbitleri için hazırlanacak mücadele programlarında kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Small walnut aphid (Chromaphis juglandicola (Kalt.) (Hem.:Aphididae) and Dusky-veined walnut aphid (Panaphis juglandis) (Goeze) (Hemiptera: Callaphididae) are important pests in walnut orchards in Lake Van Basin, Turkey. In this study, the life-table parameters reflecting population growth rate of Chrysoperla carnea (Stephen) (Neuroptera: Chrysopidae), which is one of the important predators of the pest, were determined; furthermore, the prey preference of Chrysoperla carnea, between Chromaphis juglandicola and Panaphis juglandis in laboratory experiments at 25± 1 0C, 65±5% RH, and a photoperiod of 16:8 (L:D) h (5.000 lux) was also investigated. Life table parameters were estimated according to age-stage, two-sex life table method. Variances and standart errors of population parameters were obtained according to Bootstrap method by using TWOSEX-MS Chart software. The values obtained for the intrinsic rate of increase (r), finite rate of increase (λ), net reproductive rate (R0) and mean generation time (T) were 0.0723 d-1, 1.0750 d-1, 62.48 offspring and 57.16 d, respectively of C. carnea fed on Chromaphis juglandicola. Results obtained might be used in pest management program that will be prepared for the aphids.