Bir bilim adamı, bir filozof, bir din adamı olarak Blaise Pascal
A scientist, a philosopher, Blaise Pascal religion as man
- Tez No: 502965
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERAT DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Science, religion, philosophy, Pascal, God
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Döneminin genç dâhilerinden olarak görülen Blaise Pascal fizik, matematik, geometri gibi bilimsel alanlarda yapmış olduğu çalışmalarla düşünce tarihinde önemli bir yer edinmiştir. Bununla birlikte o, tecrübe ettiği mistik dönüşüm ile kendini Hıristiyan savunuculuğuna adamış bir düşünür olarak da karşımıza çıkmaktadır. Çok yönlü bir düşünür olan Pascal'ın ortaya koyduğu argümanlar bugün de önemini korumaktadır. Bu nedenle dahi bir düşünür, bilim adamı ve Hıristiyan apolojisti olan Pascal'ın hayatının ve düşüncelerinin karanlıkta kalan yönleri her dönemde yeniden aydınlatılmaya ve yorumlanmaya ihtiyaç duymaktadır. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı onun yaşamındaki önemli noktalara da vurgu yaparak, bilime kazandırmış olduğu icatlarının, bilimsel çalışmalarının, felsefi ve dini tartışmalara yön veren düşüncelerinin detaylı bir incelemesini sunmaktır. Bu amaca ulaşmak için, öncelikle ve özellikle onun hayatı ve eserleri üzerine yapılan çalışmalar kapsamlı bir biçimde incelenmiştir. Çalışmamıza bu incelemelerin yön vermiş olduğunu belirtmekte fayda vardır. Söz konusu bu incelemeler ve değerlendirmeler ışığında kendi içerisinde koca bir dünyayı barındıran, kısacık ömrünü bilimsel çalışmalarla geçiren ve sonrasında bu çalışmalarını Hıristiyanlığın hizmetine sunan düşünürün yaşamındaki dönüm noktaları açıklığa kavuşturulmuştur. Anahtar kelimler: Bilim,din felsefe, Pascal,Tanrı
Özet (Çeviri)
Blaise Pascal who was one of the pioneers of his period, had an important place with his studies on physics, maths, geometry and all other scientific fields. Besides these; he was a supporter of the Christian belief. Pascal, who was a very colorful figure had many impacts with his thoughts even today. Because ofthis the dark points of his life has to be enlightened and criticised who is an important Christian thinker, science man and apostle . in this respect the aim of this study is to point out his important things in his life, his scitentific inventions, studies and to reflect his detailed study of his philosophical religious thoughts. To reach this aim his life and studies have been searched in details. These studies lead to our study. İn the light of there studies and researches-in his short life- the scientific studies of him and his Chistian thoughts have been declared.