El bilek artroskopisi ile tedavi edilen hastaların klinik sonuçları
Clinical results of habits treated with hand wrist arthroscopy
  1. Tez No: 503050
  2. Yazar: MUHAMMED KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ERTEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: El bilek artroskopisi, gangliyon kisti, kienböck hastalığı, Wrist arthroscopy, ganglion cyst, kienböck disaese
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde Şubat 2012 ile Haziran 2017 tarihleri arasında 78 hastaya uyguladığımız el bilek artroskopisinin klinik ve fonksiyonel sonuçları değerlendirildi. Materyal ve Method: Hastalar değerlendirilirken nötral-sıfır yöntemiyle el bilek hareket genişliği, kavrama gücü (/kg), Quick Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (Q DASH) ve Mayo el bilek skorlamaları çalışıldı. Hastaların tanılarına yönelik spesifik muayeneleri yapılarak ağrı durumu ve cerrahi işlemden memnun olup olmadıkları sorgulandı. Bulgular: Hastaların 49'u kadın (%62,8) 29'u erkekti (%37,2). Ortalama yaş 38 yıl (16-81yıl) idi. Ortalama takip süresi 45,43 ay (6-78 ay) idi. Hastaların %28,2'si gangliyon kisti, %19,2'si TFKK yırtık, %14,1'i kienböck hastalığı, %10,3'ü distal radyus eklem içi kırığı oluşturuyor. Hastalar kliniğimize başvuru tarihinden itibaren ortalama 5,18 ay (0,03-36 ay) içerisinde cerrahi müdahale yapılmıştır. Hastaların %47,4'ünde travma hikayesi pozitiftir. Hastaların %93,6'sında sağ taraf dominant eldir. Hastaların %59'unda sağ etkilenen taraftır. Postoperatif cerrahi komplikasyonumuz 1 hastada (%0.03) bölgesel ağrı sendromu gelişti. 22 hastaya uygulanan artroskopik gangliyon eksizyonu içerisinde 1 hastada (%0.045) 64 ay sonra dorsal gangliyon nüksü gelişti. Hastaların postoperatif Q DASH skor ortalaması 31,23 en son Mayo skoru ortalaması 91,28 bulunmuştur. Sonuç: El bilek artroskopisi hem tanısal hem tedavi amaçlı kullanılan cerrahi bir yöntemdir. El bilek artroskopisi açık cerrahiye göre hastane kalış süresini kısaltması, yumuşak doku travmasını azaltması, komplikasyon oranlarının daha az olması, rehabilitasyon süresini kısaltması, hastanın işine dönme süresinin kısaltması birçok tedavide ön planda olmasını sağladı.78 hastaya kliniğimizde uyguladığımız el bilek artroskopi sonrası sadece 4 hasta kliniğinden memnun olmadığını ve semptomlarının gerilemediğini belirtti, %95 oranla klinik sonuçlardan memnuniyet tespit ettiğimiz çalışmamızda el bilek artroskopisi uygulamasının iyi bir tedavi yöntemi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim; The physical and clinical results of 78 patients were evaluated that were performed wrist arthroscopic surgery in Inonu University Hospital Orthopedics Department between february of 2012 and july of 2017. Materials and Methods; We measured grip strength and used the neutral-zero method to measure range of motion of wrist for assesment of patients. Patients were asked to complete both Quick Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (Q-DASH) and mayo hand-wrist score. The patients were examined with tests that spesific to their diagnoses. Findings; 49 (%62,8) of patients were female gender and 29 (%37,8) male gender. Mean age was 38 years (16-81). %28,2 of diagnoses were ganglion cysts, %19.2 TFCC rupture, %14,1 kienböck's dissease and %10,3 of patients had an intraarticuler fracture of distal radius. The waiting period between diagnosis and surgery was 5.18 months (0,03-36 months). Trauma story was positive in %47,4 of patients. In %93,6 of patients, right hand was dominant. In %59 of patients the affected hand was right hand. Postoperative complication was seen in only 1 patient as regional pain syndrome. In one patient from the 22 patients that arthroscopic ganglion cyst excision performed, dorsal ganglion reccurence developed after 64 months. It is found that the all patients's postoperative DASH score average was 31,3 along with the last MAYO score average 91,28. Results; Wrist arthroscopy is a surgical technique that used for both diagnosis and treatment. Wrist arthroscopic surgery stands out with shorter hospitalization time, lesser soft tissue trauma and decreased complications rate. In addition, the wrist arthroscopy curtail the rehabilitation period and has a shorter duration period of returning to work which makes the technique gold standart. After hand wrist arthroscopy performed in 78 patients, only 4 patients were not satisfied with their clinic and their symptoms did not decrease. We found that wrist arthroscopy was a good treatment method in our study in which satisfaction was determined with 95% of the clinical outcomes.