Van ili Erciş ilçesinde yarı bodur starkrimson delicious çeşidi elma ağaçlarının beslenme durumunun belirlenmesi
Determination of nutritional status of the semi-stunted starkrimson delicious apple trees in van province Ercis district
  1. Tez No: 503058
  2. Yazar: AHMET ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme durumu, Elma bahçesi, Gelişme, Toprak analizi, Yaprak analizi, Nutrition status, Apple orchard, Growth, Soil analysis, Leaf analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma, Van ili Erciş ilçesinde yarı bodur Starkrimson Delicious çeşidi elma ağaçlarının beslenme durumunu incelemek amacıyla yürütülmüştür. Toplam 30 bahçe denemeye alınarak, yaprak besin elementi analizleri yapılmıştır. Deneme alanı topraklarında fiziksel ve kimyasal analizler yapılarak, toprak ve bitkinin besin elementi yeterlilik düzeyleri belirlenmiştir. Toprak analiz sonuçlarına göre, deneme alanı toprağının kumlu killi tın bünyeli, nötr-hafif alkali reaksiyonlu, az kireçli ve tuzsuz olduğu belirlenmiştir. Deneme alanı toprağında K, Mg, Mn, Fe, Ca ve Cu içerikleri yeterli, organik madde, yarayışlı P ve Zn içeriği ise düşük düzeyde bulunmuştur. Yaprak analiz sonuçlarına göre bitkide genel olarak K içeriği yüksek, N, Ca ve Zn içeriği yetersiz; P, Mg, Fe, Mn ve Cu miktarlarının yeterli düzeyde olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar dikkate alındığında, organik gübre ve çinko uygulamaları ile elma ağaçlarında verim ve gelişmeyi arttırmanın mümkün olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the nutritional status of the semi-stunted Starkrimson Delicious variety apple trees in the province of Van, Erciş. A total of 30 gardens were tested and leaf nutrient analyzes were performed. Physical and chemical analyzes were carried out on the soil of the experimental area and the nutrient element sufficiency levels of soil and plant were determined. According to soil analysis results, it was determined that the soil of the experimental area was sandy loom, neutral-slightly alkaline, less lime and salt-free. The contents of K, Mg, Mn, Fe, Ca and Cu are sufficient in the experimental soil, organic matter, available P and Zn contents are found to be low. According to leaf analysis results, K content is generally high and N, Ca and Zn content is inadequate. P, Mg, Fe, Mn and Cu were found to be sufficient. Taking into consideration the results obtained, it is thought that it is possible to increase yield and development in apple trees with organic fertilizer and zinc applications.