Parasetamolün antipipretik etki mekanizmasında santral 5 HT7 reseptörlerinin muhtemel rollerinin farelerde LPS ile indüklenmiş hipertermi modelinde incelenmesi
The investigation of possible roles of central 5 HT7 receptors in antipipretic effect mechanism of paracetamol in LPS-induced hyperthermia model of mice
  1. Tez No: 503072
  2. Yazar: DUYGU KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKAİ HALICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Moleküler Tıp, Pharmacy and Pharmacology, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: 5-HTR7, hipotalamus, ateş, parasetamol, 5-HTR7, hypothalamus, fever, paracetamol
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Çalışmamızda, serotonin 7 reseptörlerinin (5-HTR7)'nin ateş mekanizmasındaki rolünü ve parasetamolün antipiretik etkisinin 5-HTR7 üzerindeki olası etkisini incelemeyi amaç edindik. Materyal ve Metot: Çalışma 8 deney grubu ve bir kontrol grubu olmak üzere 9 gruptan oluşturuldu. Grup I: SAĞLIKLI, II: LİPOPOLİSAKKARİT (LPS), III: LPS+PARASETAMOL (PARA), IV: LPS+AGONİST (AGO), V: LPS+ANTAGONİST (ANTA), VI: LPS+AGO+ANTA, VII:LPS+AGO+PARA, VIII: LPS+ANTA+PARA, IX: LPS+AGO+ANTA+PARA. Rektal termometre ile farelerde rektal sıcaklık ölçüldü. Deney sonunda alınan hipotalamus dokuları moleküler olarak incelendi. Bulgular: Rektal sıcaklık ortalama farkları SAĞLIKLI gruba göre LPS, LPS+ANTA ve LPS+AGO+ANTA grubunda artarken; LPS+PARA, LPS+AGO, LPS+AGO+PARA ve LPS+AGO+ANTA+PARA gruplarında düşmüştür. 2. ve 4.saat interlökin 6 (IL-6) ve tümör nekrotizan faktör alfa (TNF-α) gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) ekspresyon sonuçları değerlendirildiğinde; LPS, LPS+ANTA ve LPS+ AGO+ANTA gruplarında SAĞLIKLI gruba göre artış görülürken; LPS+PARA, LPS+AGO, LPS+AGO+PARA ve LPS+AGO+ANTA+PARA gruplarında LPS grubuna göre düşüş görülmüştür. 2. ve 4.saat 5-HTR7 RT-PCR expresyonu seviyeleri incelendiğinde LPS grubunda SAĞLIKLI gruba göre artış görülürken; LPS+AGO ve LPS+AGO+PARA gruplarında LPS grubuna göre düşüş görülmüş; LPS+ANTA ve LPS+ANTA+PARA gruplarında ise LPS grubuna göre artış görülmüştür Sonuç: 5-HTR7 nin ateşin durdurulmasında bir savunma mekanizması olduğu düşünüldü. Parasetamolün antipiretik özelliğinin 5-HTR7 üzerinden kaynaklanmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The Investigation of Possible Roles of Central 5 HT7 Receptors in Antipipretic Effect Mechanism of Paracetamol in LPS -Induced Hyperthermia Model of Mice Aim: In our study, we aimed to investigate the role of serotonin 7 receptor (5- HTR7) in fever mechanism and possible antipyretic effect of paracetamol on 5-HT7 receptors . Material and Method: The study consisted of eight experimental groups and one control group. Group I: HEALTY, II: LİPOPOLYSACCHARİDE (LPS), III: LPS+PARACETAMOL (PARA), IV: LPS+AGONİST (AGO), V: LPS+ANTAGONİST (ANTA), VI: LPS+AGO+ANTA, VII: LPS+AGO+PARA, VIII: LPS+ANTA+PARA, IX: LPS+AGO+ANTA+PARA. Rectal temperature was measured with rectal thermometer. At the end of the experiment, the hypothalamus tissues were examined molecularly. Results: Rectal temperature mean differences increased in LPS, LPS+ANTA, LPS+AGO+ANTA groups according to HEALTHY group; and decreased in LPS+PARA, LPS+AGO, LPS+AGO+PARA, LPS+AGO+ANTA+PARA groups . When interleukin 6 (IL-6) and tumor necrotizing factor alpha (TNF-α) real time polimerase chain reaction (RT-PCR) expression results were evaluated in 2 and 4th hours, increased in LPS, LPS+ANTA and LPS+AGO+ANTA group compared to HEALTHY group; LPS+PARA, LPS+AGO, LPS+AGO+PARA and LPS+AGO+ANTA+PARA groups showed a decrease compared to the LPS group. When the levels of RT-PCR 5-HTR7 expression in the hypothalamus tissue samples taken at the 2nd hour are examined, there is an increase in the LPS group compared to the HEALTHY group, LPS+AGO and LPS+AGO+PARA groups showed a decrease compared to the LPS group and there was an increase in LPS+ANTA and LPS+ANTA+PARA compared to LPS group. Conclusion:5-HTR7 was thought to be a defense mechanism in stopping fever. It concluded that the antipyretic property of paracetamol is not due to 5-HTR7.