Antik Yunan'da kadın betimlemeleri ve kadının sosyal statüsü
The description of women in Ancient Greek and the social status of women
- Tez No: 503118
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN KOÇHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kadın, statü, anaerkillik, ataerkillik, kadın betimleri, Women, Status, Gynocracy, Patriarchy, Women İmagery
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu tezin amacı, Antik Yunan'da kadının sosyal konumunu inceleyip yorumlamaktır. Bu amaçla tez çalışmasında kadının sosyal statüsü genel hatlarıyla tarih öncesi dönemde, Minos/Miken'de ve asıl konumuz olan Antik dönemde kadının sosyal statüsü ve toplumsal yaşantısının duygusal ve psikolojik boyutlarıyla irdelemektir. Kadınlar“oikos”un içine sınırlandırılarak kamuya açık yerlere tek başlarına ancak bir köle eşliğinde çıkabilir; çıkabildikleri yegane zaman olan -kadına özgü ve ona özgürlük sağlayan- festival dönemleriydi. Tarih öncesi dönemlerde tanrıçalığa sıçrayan kadın, Minos/Miken dönemine kadar bu konumunu sürdürürken antik dönemlerde Arkaik ve Klasik dönemlerde gittikçe bu konumunu kaybetmiş ancak Hellenistik dönemde yavaş yavaş bu özgürlüğü kazanmaya başlamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis objectives examination and commentation on the status of women in the ancient greece. To that end, in general terms, social status and communal living of the women examined in the emotional and psychological perspective in the prehistoric age, minos/miken and finally our main objective, ancient greece. Women were restricted into 'oikos' and able to go public on their own only with a slave, and solely at some periods -exclusive to women, setting them at liberty- that they could go public, such as festivals. From the prehistoric age to Minos/Miken era, women had stood on the goddess throne yet this situation were gradually lowered and women lost this spot in the ancient archaic and classical era, but again, slowly gained that freedom back in the hellenistic period.