Sürgü kasabasının coğrafyası
The geography of surgu town
- Tez No: 503135
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KODAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Sürgü, Takas, Alabalıkçılık, Turizm, Rekreasyonel, Sürgü, Takas, Trout farming, Tourism, Recreational
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Sürgü Kasabası Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Fırat bölümünde Malatya İlinin Doğanşehir İlçesine bağlı bir yerleşmedir. Toplamda 103 km2 olan alanı ve 1373 m ortalama yükseltisiyle Sürgü Çayının getirdiği alüvyonlarla oluşan Sürgü Ovasının üzerine kurulu yerleşmede jeolojik olarak hemen hemen her döneme ait araziler olmakla beraber hakim litolojiyi Permiyen dönemine ait mermer üst Triyas dönemine ait kireçtaşı oluşturur. Karasal iklimin hakim olduğu yerleşmede ana hidrografik unsuru Sürgü Çayı ve bunu besleyen ve adeta sahayla sembolleşen Takas, Pınarbaşı ve Akçapınar su kaynakları oluşturur. 2017 itibariyle 3370 nüfusa sahip olan sahada kırsal yerleşmeler hakim olurken deprem bölgesi olması hasebiyle mesken tiplerinin önemli bir bölümünü deprem konutları oluşturmaktadır. Araştırma sahası genel olarak alabalık ve kültür alabalıkçılığı ile adını duyurmuş olup saha da bu faaliyet ticari anlamda yapılmakta ve önemli turizm rekreasyonel alanların oluşumuna da ciddi bir zemin hazırlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Sürgü is a town which is in the Upper Fırat Part of the Eastern Anatolia Region in Doganşehir, Malatya. With a total area of 103 km2 and an average elevation 373 m, the settlement, which is built on the slope of the Sürgü Plain with the alluvium brought by the Sürgü Stream, lands existing geologically with almost every turn of events, forms the dominant lithology limestone belonging to the upper Triassic period those belonging to the Permian period. The settlement where the terrestrial climate dominates is also the main hydrographic element of the Sürgü Stream and the water resources of the Takas, Pınarbaşı and Akçapınar which nourish and symbolize it. As of 2017, rural settlements, which have a population of 3370, dominate the earthquake zone, and a significant part of the residential types are earthquake dwelling units. The research field has announced its name with trout and culture trout farming in general and this activity is done in the commercial sense in the field and important tourism also creates a serious ground for the formation of recreational areas.