Evliliğin şekline uygulanacak hukuk ve konsüler evlenmeler
Law applicable to the formal validity of marriages and consular marriages
  1. Tez No: 503146
  2. Yazar: CANSU AKGÜN TEKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN TİRYAKİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Konsüler Evlenmeler, Lex Loci Celebrationis, Topal Evlilikler, Yabancı Unsurlu Evliliklerin Şekli, Consular Marriages, Formal Validity of Foreign Marriages, Lex Loci Celebrationis, Limping Marriages
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 321
Özet
Yabancılık unsuru içeren evliliklerin sayısı, milletlerarası dolaşımın hız kazandığı günümüz küresel dünyasında her geçen gün artış göstermektedir. Bir evliliğin geçerli biçimde kurulması birçok modern hukuk düzeninde birtakım asli ve şekli koşulların gerçekleşmesine bağlanmış olup, bu koşulların anlamı ve içeriği bakımından ülkelerin iç maddi hukuk kuralları birbirinden farklıdır. Şekli ve asli koşullara ait bu ikili ayrım, çoğu milletlerarası özel hukuk düzenlemelerinde yabancı unsurlu evlenmelerde asli ve şekli şartların kendilerine ait kanunlar ihtilâfı kuralına tâbi kılınması sonucunu doğurmuştur. Yabancı unsurlu evliliklerin şekli bakımından doğan uyuşmazlıkların çözümü konusunda evliliğin yapıldığı yer hukuku olan lex loci celebrationis in (LLC) yetkili olması hemen hemen tüm ülkelerin milletlerarası özel hukuk düzenlemelerinde benimsenmiş olup, kural bu yönüyle milletlerarası özel hukuk doktrininin en eski genel ölçütlerinden kabul edilmektedir. Ulusal düzenlemelerin yanı sıra, konuyla ilgili yürürlükte olan bazı milletlerarası sözleşmelerde de evliliğin şeklinde LLC kuralı kabul edilmiştir. Ancak kuralın yorumu ve uygulanması konusunda milletlerarası bir uyumdan bahsetmek zordur. Bu çalışmada, Anglosakson ve Kıta Avrupası hukuk sistemlerinde yer alan bazı ülkelerin evliliğin şekline uygulanacak hukuku ve konsüler evlenmeleri ele alan düzenlemeleri ile yargı kararları, konuyla ilgili milletlerarası sözleşmelerin ilgili hükümleri ve Türk milletlerarası özel hukukunun bu konulara ilişkin mevzuatı, uygulaması ve doktrindeki görüşlerle paralel olarak incelenmeye çalışılmıştır. Böylece, LLC'nin ve konsüler evlenmelerin geniş bir hukukî çerçevede ve tek bir çalışmada anlaşılması sağlanarak; içinde yabancı unsur barındıran evliliğin şekline ilişkin uyuşmazlıkların çözümünde yeknesak bir yaklaşımın benimsenmesi ve günümüzde hala sorun teşkil eden, bir hukuk düzeninde geçerli diğerinde ise geçersiz sayılan topal evliliklerin önlenmesi için çözüm önerileri getirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The number of marriages possessing foreign elements is increasing rapidly in today's globalized world where international movement of people across nation states' boundaries has gained significant momentum. In order to conclude a legally valid marriage, many of the modern legal systems stipulate that certain substantive and formal conditions shall be satisfied by the parties to the marriage. However, the scope and meaning of these conditions vary considerably from one legal system to the other. Accordingly, the dichotomy between the conditions of form and substance related to marriages result in the adoption of different connecting factors for the formal validity and the essential validity of marriages with foreign elements. It is agreed, by the private international law regulations of almost all legal systems that formal validity of marriages should be governed by lex loci celebrationis (LLC), the law of the place where the marriage is solemnized. LLC, which is regarded as one of the oldest and firmly established choice of law rule of all times, has also been incorporated into the international agreements on the subject in hand. However, it is hard to say that there is an international uniformity with regard to the application and interpretation of the said rule. This study aims to shed light on the private international law regulations and case law of certain countries belonging to Anglo-saxon and Continental Europe legal systems regarding the law applicable to formal validity of marriage and consular marriages as well as the international agreements on one hand, and the Turkish private international law regulations, court practices and doctrinal opinions on the other hand. By examining in a broad legal perspective of the LLC rule and consular marriages, it is intended to bring forward concrete solutions for achievement of a uniform approach on resolution of conflict of laws problems with respect to the formal validity of international marriages and prevention of limping marriages, where a marriage is regarded as formally valid according to one domestic legal system while invalid according to the other.