Resolution of international conflicts through non-diplomatic channels: Turkey-Armenia case
Uluslararası çatışmaların diplomasi dışı yöntemlerle çözümü: Türkiye-Ermenistan örneği
- Tez No: 503178
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKİM ÖZDİKMENLİ ÇELİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Anlaşmazlık Çözümü, Ermenistan-Türkiye İlişkileri, Gayri resmi Diplomasi, Sivil Toplum Kuruluşları, Conflict Resolution, Armenia-Turkey Relations, Track Two Diplomacy, Nongovernmental Organizations (NGOs)
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Osmanlı devletinin 1915'te Ermeni nüfusa yönelik yürüttüğü yer değiştirme politikası Ermeniler ve Türkler arasında yüzyılı aşkın zamandır devam eden bir anlaşmazlığa neden olmuştur. Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan Yukarı Karabağ sorununun yanı sıra, Ermeni Diasporasının da anlaşmazlığa dâhil olması ile bu anlaşmazlık daha da karmaşık hale gelmiştir. Günümüze kadar Türk-Ermeni ilişkilerinin geliştirilmesinde diplomatik kanallar yoluyla sürdürülebilir bir çatışma çözümü perspektifi geliştirilememiştir. Bu nedenle, son on yılda alternatif kanallar ve aktiviteler zenginleşmektedir. Bu çalışmada Ermeni-Türk anlaşmazlığının çözümü için yürütülen sivil toplum merkezli gayri resmi diplomasi çabaları ele alınmış ve bunların etkinliği tartışılmıştır. Bu amaçla öncelikle diplomatik yöntemlerin sınırları teorik ve tarihsel bir çerçevede ortaya konmuştur. Ardından Ermenistan-Türkiye anlaşmazlığının çözümüne yönelik çalışmalar yürüten başlıca hükümet dışı organizasyonların pratikleri tanıtılmış ve öne sürülen altı hipotez ışığında bu çalışmalar değerlendirilmiştir. Söz konusu organizasyonların bazılarının temsilcileri ile mülakatlar yapılarak bilgi toplanmıştır. Çalışmada gayri resmi diplomasi yöntemlerinin Ermeni-Türk anlaşmazlığını çözmede etkili olabileceği sonucuna varılmıştır. Gençler, gazeteciler ve sanatçılar gibi bazı özel gruplara odaklanmanın, uzman ve akademisyen yardımı almanın, benzer faaliyet yürüten kuruluşların işbirliği içinde çalışmasının oluşturabileceği sinerjinin iki toplum arasında karşılıklı önyargıların azaltılmasında olumlu sonuçlar yarattığı görülmüştür. Bununla birlikte yürütülen çalışmaların her iki toplumun kamuoyu gündemine yeteri kadar getirilemediği ve politikacıları etkilemekte yetersiz kaldığı da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The relocation policy of the Ottoman government in 1915 towards the Armenian population has been at the center of an ongoing conflict between Armenians and Turks for more than a century. The Nagorno-Karabakh conflict between Azerbaijan and Armenia, and the involvement of Armenian diaspora in the conflict have made the problem even more complicated. A sustainable conflict resolution perspective to improve Turkey-Armenia relationship could not be developed through diplomatic channels up to the present. Therefore, alternative channels and activities have been flourishing for a decade. In this study, civil society-based Track Two efforts for the resolution of Armenian-Turkish conflict resolution were examined and their effectiveness was discussed. For this purpose, the limits of diplomatic methods have been examined within a theoretical and historical framework in the first place. Then, the activities of major non-governmental organizations working in this field were introduced and evaluated in the light of six hypotheses suggested. Information was gathered through interviews with the representatives of some of these NGOs. It is concluded that Track Two Diplomacy methods can be effective in solving the Armenian-Turkish conflict. Focusing on some special groups such as young people, journalists and artists, receiving the help of specialists and academicians, the synergy that can be generated by the cooperation of similar institutions, seem to have positive effects on the reduction of mutual prejudices among the two peoples. However, it has also been observed that the works carried out were not enough to reach the public agenda of both communities and were insufficient to influence politicians.