4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nda doğrudan temin alım usulü
Purchase method with direct procurement in Public Procurement Act Number 4734
- Tez No: 503260
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kamu İhale Kanunu, İhale Usulleri ve Doğrudan Temin Alım Usulü
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Kamu idarelerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapmış oldukları ihaleler, 1983 yılında çıkarılan 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında gerçekleştirilmekteydi. Değişen ve gelişen ihtiyaçlara cevap vermeyen, bütün kamu kurumlarını kapsamayan bu kanun, ihale düzenlemeleri açısından yerini uluslararası ihale uygulamaları ile Avrupa Birliği alım usullerine paralel, yeni ve kapsamlı olarak hazırlanan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na bırakmıştır. Bu sayede Türk kamu alımları sistemi uluslararası uygulamalara uyum sağlamış, alımlar daha saydam ve hesap verilebilir bir hal almış en önemlisi alımları denetleyen bir kurum olan Kamu İhale Kurumu kurulmuştur. 4734 sayılı kanunun ilk çıktığı dönemde dört türlü ihale usulü düzenlenmiştir. Bu ihale usulleri Açık İhale Usulü, Belli İstekliler Arasında İhale Usulü, Pazarlık Usulü ve Doğrudan Temin Alım Usulüdür. Ancak Kamu İhale Kanunu da değişikliğe uğramış, 2003 yılı değişikliği ile doğrudan temin ihale usulü olmaktan çıkarılıp bir alım usulü şekline dönüşmüştür. Çalışmamızın konusunu doğrudan temin alım usulü teşkil etmektedir. İlk bölümde 4734 Sayılı Kamu İhale Kanun kapsamında yer alan ihalelere ilişkin tanımlar, ihale ve alım süreçlerinin tarihi gelişimi, Kamu İhale Kurumu ve genel olarak Kamu İhale Kanunu düzenlemeleri ile Devlet İhale Kanununda yer alan düzenlemeler ele alınacaktır. İkinci bölümde ise Doğrudan Temin Alım Usulü bütün yönleriyle ele alınacak ve sonuç bölümünde ise doğrudan temin alım usulü sürecinde yaşanan sorunlara ışık tutulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The tenders of public administrations in order to fulfill their needs were made under the Public Procurement Act 2886 which was enacted in 1983. This law which does not satisfy changing and developing needs and does not encompass all public institutions was replaced by a new and comprehensive Public Procurement Act 4734 which was coded in parallel with international procurement practices and European Union procurement procedures in terms of tendering arregements. Accordingly, the Turkish peblic procurement system has been harmonized with international practices, purchases become more transparent and accountable, and most significantly, the Public Procurement Authority, which is an institution that monitors purchases, has been formed. İn the first era that the Law No. 4734 come in to force, four tender methods were introduced. These tender methods are Open Tender Method, Restricted Tender Method, Negotiated Tender Method and Direct Tender Method. But, the Procurement Act has also been amended and direct tender method has been converted from a tender method to the purchase procedure with the amendment in 2003. The theme of our study constitutes purchase method with direct procurement. Descriptions concerning with tenders existing in the Public Pocurement Act 4734, the historical development of tender and procurement processes, the Public Procurement Authorrity and Public Procurement Act regulations will be discused in the first chapter. The Purchase Method with Direct Procurement will be addressed in all its aspects in the second chapter and an insight will be provided fort he problems encountered in procedure of the purchase method with direct procurements in conclusion. Keywords :Public Procurement Act, Tender Methods and Purchase Method with Direct Procurement.