Çin toplumunda ulusal kimlik arayışı ve Luxun - A Q'nun gerçek hikâyesi -
Search for national identity in China and Luxun-The true story of Ah Q-
  1. Tez No: 503296
  2. Yazar: RUMEYSA ŞEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Lu Xun, Ulusal Kimlik Yenileme, A Q'nun Gerçek Hikâyesi, Lu Xun, National Identity Building in China, The True Story of Ah Q
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çin Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çinli tarihçiler tarafından“Utanç Yüzyılı”olarak adlandırılan dönemde, Çin'in köklü imparatorluk geleneği, tarihin tozlu sayfalarına karışmıştır. Batılı güçlerle Çin'in ilk karşılaşması olan Afyon Savaşlarıyla başlayan yenilgiler silsilesi ve ardından duyulan aşağılanma, Çin'in acil reform ihtiyacını gözler önüne sermiştir. Bazı aydınlar, batının Çin'den sadece teknik açıdan üstün olduğunu ileri sürerek bir takım batılılaşma hareketlerinde bulunmuşlardır. Ancak bu girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanması, aydınları bir iç muhasebeye sürüklemiştir. Bu ufak iç muhasebeler, 20. yüzyıla damgasını vuran akımlardan biri olan ulusal kimlik yenileme düşüncesinin de ortaya çıkışına sebep olmuştur. Çin'in aldığı yenilgilerin ve geri kalmışlığın sorumlusu olarak gösterilen ulusal kimlik, Çinli aydınlar tarafından derinleşmesine tartışılmıştır. Dönemin aydınları, kendilerince ulusal kimliğin kötü yönlerini belirleyerek, ülkenin yeniden eski gücüne kavuşabilmesinin ve modernleşebilmesinin en önemli koşulu olarak gördükleri ulusal kimliği masaya yatırmış ve ideal bir kimlik yaratmaya çalışmışlardır. Ulusal kimlik yenileme denince şüphesiz ilk akla gelen isim olan ve modern Çin edebiyatının babası olarak tabir edilen Lu Xun, yazdığı öykü ve denemelerle, Çin halkının karakterinde gördüğü kötü yönleri acımasızca eleştirmiş, insanlarda bir farkındalık yaratmaya çabalamıştır. Edebiyatı sadece bir sanat olmaktan çok, amaçları doğrultusunda bir silah olarak kullanmıştır. Yazılarında, Çin ulusunun karakterine işlemiş olan kötü yönleri farklı açılardan resmederken, bilinen tabirle“kalemini bir neşter gibi kullanarak”bu yönleri tedavi etmeye çabalamıştır. Bu çalışmada ise, Lu Xun'ün verdiği bu mücadelede, başarılı olup olmadığı konusu değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the time deemed as the“century of humiliation”by Chinese historians, the deep-rooted empire tradition of the Chinese became history. The defeats, starting with the Opium Wars including some of China's first encounters with western powers, and the humiliations which came to follow revealed a necessity for urgent reform in China. Therefore some intellectuals brought forward that western powers were superior to China only in technical aspects and tried to push for a number of westernization movements. However their attempt resulted in failure, leading the intellectuals to self-criticism. This kind of self- criticism caused the emergence of a national identity building movement. National identity, seen as responsible for all the failures and backwardness of China, was discussed intimately among the Chinese intellectuals. Intellectuals of this era analyzed and determined what they viewed as the downsides of China's national identity and suggested how China could regain its strength and modernization to create an ideal identity. When speaking about the national identity building movement in China, Lu Xun is surely thought of and is accredited as the father of modern Chinese literature. Using his essays and narratives as a medium, he mercilessly criticized the faults of Chinese people and strove to increase awareness. Literature was not only as means of art for Lu Xun, but more importantly a strategic weapon used in accordance to his aims. In his essays, he portrays the faults of China's national identity from different aspects by“using his pen as a lancet”to try and fix these shortcomings. In this thesis, we explore and analyze whether Lu Xun was successful in his struggle to influence and alter Chinese national identity.